Teknoloji

Dünyada eKitap Okuma Trendi ve eKitap Okuyucular

Dünyada ekitap okuma trendi ve ekitap okuyucuların gelişimi. Ekran teknolojileri ve işletim sistemleri bazında yürüyen bu gelişim de e-ink, LCD, hybrid ekranlar, apple, android, linux işletim sistemleri ve bunların kombinasyonları gelişimin yürüdüğü parametreler. reeder HYBRID bu açılardan enteresan bir cihaz.
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

90’ların sonunda dünyada başlayan mp3 trendinin 2000’lerin başında ülkemizi kasıp kavurduğu zamanları hatırlarsanız; bunun çok daha sofistike halini bu günlerde ülkemizde gözlemliyoruz.

2007’de Sony ile başlayan sonra Amazon Kindle’ın inanılmaz tanıtım bütçeleri ile Amerika’da bir anda çılgınlığa dönüşen e-ink ekranlı, binlerce kitabı içinde taşıyan ekitap okuyucular ve yarattığı ekitap trendi; 2009 sonunda Qisda’nın Auo firmasını alıp Sipix’le piyasayı hareketlendirmesi ile devam etti. eKitap ve eKitap okuyucular arasında bir yumurta tavuk ilişkisi var mı diye sorarsanız, aslında tam değil. Zira ekitap okuyucuların yarattığı taşıma kolaylığı ve beklentilerin çok üstünde okuma rahatlığı ile eşi görülmemiş batarya süreleri, kitlelerin eKitap okuyucuları sadece eKitap’ları değil kendi dokümanlarını okumasını ve hatta bu cihazların internette sörf, mailing, blog, facebook, twitter için kullanmasını da beraberinde getirdi.
Sesin dijitize edilmesiyle başlayıp, video ile devam eden dijital çağın yeni marifeti, bilginin kökeni olan “yazı”nın dijitize edilip insanlığın yazıya olan ulaşımının ve onu taşımanın kolaylaştırılması.
Peki, dijitize edilmiş yazı formatındaki bilgiyi insanlara ulaştırırken firmaların geliştirdikleri cihazlarda bugünün trendleri neler? Bu trendler 2 majör teknolojiye endeksli yürüyor: birincisi ekran, ikincisi işletim sistemi.

Ekranlar:
1- e-ink ve onun en son geliştirilmiş hali SiPix e-ink (tek mikrokapsüllü mürekkep teknolojisi) (bkz: reeder, Kindle, Sony Reader, Nook)
2- LCD ekranlar; ne kadar okumada göz rahatlığı açısından sakıncalı olsa da sürümünün getirdiği maliyet avantajından dolayı ekranın ucuzluğu, renkli olması ve tepkime süresi, LCD ekranları şimdilik de olsa bu potada tutuyor (bkz. iPad ve çok yakında gelecek çok ciddi rakipleri)
3- Hybrid cihazlar : e-ink ekran ile LCD ekranın aynı cihazda birleştiği, her ikisinin artılarını içinde barındıran cihazlar (bkz: bu konuda reeder’ın şu an ön satışta olan ve Ağustos sonu lansmanı beklenen cihazı var)
4- Yeni teknoloji : e-ink ve LCD’nin tek bir ekranda kombine edildiği teknoloji, bunların araştırma merkezleri bazında birkaç örneği var; ama daha bayağı bekleyeceğiz gibi duruyor.

İşletim Sistemleri
1- Firmaların kendileri için yazdıkları yazılımlar (bkz: Kindle, Nook, Sony )
2- Linux tabanlı yazılımlı cihazlar (bkz: reeder)
3- Google Andreoid tabanlı cihazlar (bkz: pek çok Çin menşeli – teknolojide Çin menşeli olmak üretim yeri açısından bir problem değil, fakat bunların geliştirmesi de Çin’de yapılmış cihazlar- LCD ekranlı cihazlar)
4- Apple işletim sistemli cihazlar (bkz: iPad)
5- İnnovatif çözümlü cihazlar (Linux, Andreoid ve diğer kodların hepsinin kombin kullanılması ile işletim sistemi oluşturulmuş cihazlar (bkz: bu konuda yine reeder’ın şu an ön satışta olan hybrid cihazı var)

Yukarıdaki ekran teknolojileri ile işletim sistemlerinin gelişimi ve karmasından türeyen cihazlar bir bir piyasada yerlerini alıp tüketicinin kullanımına sunulacak. İşletim sistemi bazında Linux her zaman yerini korurken Apple’a karşı Google’ın Andreoid işlemcisi ile ciddi bir savaş vereceği aşikar. Bunu hepimiz merakla bekliyoruz ve bu savaşta kazanan biz kullanıcılar olacağız. Andreoid tabanlı e-ink cihaz da şu anda dünyada henüz piyasaya çıkma aşamasında.

Peki, iPad okuma odaklı olduğu iddiasını, LCD’den okuma zorluğunu “Apple” olması ile absorbe etmeye çalışarak ne kadar devam ettirecek, ben onu merak edenlerdenim. Benim görüşüm Apple’ın e-ink ekranlı ürünü şu an bir yerlerde hazırlanıyordur; iPad furyası bittiğinde tüketiciye sunulmak üzere.

Apple daha geçen hafta Microsoft’u Pazar büyüklüğü olarak geçti. Bunun bir sonraki aşamasında Google’dan, Apple’dan, Microsoft’tan ayrılan profesyonellerin kurduğu firmalardan çıkan ileri teknoloji innovatif ürünler geliyor bence. Bunları çıkartan firmaların dinamizm ve hızları ile değişen pazar yapısında bu cihazlardan bazıları gerçekten heyecan veriyor. İşte Reeder HYBRID bu ürünlerden biri. Altındaki ufak LCD ekran ile kolay ve hızlı yönetilebilen menüsü ve iki ekran arasında senkronizasyon özelliği ile optimize edilmiş bir cihaz.

Teknolojinin daha aydınlık toplumlar yaratmak için somut katkı sağladığını görmek insanı mutlu ediyor. Günümüzün eKitap okuyucuları da bunun iyi bir örneği olduğu için bu konuyu yakından izlemeye devam edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER