BilimManşetler

Dünya Sağlık Örgütü: Salam ve sosis gibi işlenmiş etler kansere yol açıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sosis-salam-261015

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi tarafından yayınlanan yeni bir rapor; salam, sosis, jambon, pastırma, vb. işlenmiş etlerin kansere yol açtığını gözler önüne seriyor. Raporda işlenmiş etlerin kolon kanserine yol açtığı konusunda yeterli miktarda kanıtın bulunduğu vurgulandı.

800’den fazla çalışmayı inceleyen Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi, işlenmiş et tüketimi ve kanser oluşumu arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Tuzlanmış, fermente edilmiş, tütsülenmiş yani lezzetinin veya raf ömrünün artması için dönüştürülmüş etler de “işlenmiş” kategorisine giriyor.

Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi tarafından gerçekleştirilen araştırma, kırmızı eti de mercek altına alıyor. Ancak bu noktada bulunan sonuçların işlenmiş etler kadar kesin olmaması ve şu an için kırmızı etin “muhtemelen kanserojen” olarak nitelenmesi dikkat çekiyor.

Et üreticileri Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan rapora tepki göstermekte gecikmedi. The Guardian’a konuşan Kuzey Amerika Et Enstitüsü’nden Betsy Booren, araştırmacıların raporda bu sonuca ulaşmak için verilere işkence yaptığını öne sürdü. Obezite ve hareket eksikliğinin kanser riskini artırma konusunda işlenmiş etlerden daha etkin olması da, et üreticileri tarafından yapılan itirazlarda sık görülen temalar arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER