Manşetler

Dünya çapında mobil abone sayısı altı milyara çıktı, gelişmekte olan ülkeler büyümenin lokomotifi

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) “Bilgi Toplumunun Ölçümü 2012” başlıklı araştırmasına göre bu yıl sonuna kadar aktif mobil abone sayısı altı milyarı aşacak. 2010 ile karşılaştırıldığında bu, 600 milyondan daha fazla bir artışa denk geliyor. Oldukça etkileyici görünmesine rağmen, geçen yıllara göre büyümenin yavaşladığı da dikkat çekici bir unsur. Çin tek başına bir milyar abone barındırırken, Hindistan’ın da bu yıl içinde milyar eşiğini aşması bekleniyor. Bu arada kablosuz bağlantı destekli cihaz sayısının artmasına bağlı olarak mobil genişbant bağlantılara  uyum geometrik şekilde artmaya devam ediyor.

Yayınlanan yıllık rapora göre, Güney Kore dünyanın en gelişmiş bilgi ve bilişim teknolojisine sahip ülke olarak dikkat çekiyor. Bu ülkeyi İsveç, Danimarka, İzlanda ve Finlandiya izliyor. Listedeki ilk on ülkenin sekizini Avrupa ülkelerinin oluşturması dikkat çekici. İlk on listesinin geri kalanında birinciliği taşıyan Güney Kore’nin yanı sıra sekizinci sıradaki Japonya, iki Asya-Pasifik ülkesi olarak dikkat çekiyor. İlk beş ülkenin 2010 ve 2011 yıllarına göre değişmediği de dikkat çekici bir unsur. Bu arada geçen yıl listede yer almayan Büyük Britanya da dokuzuncu sırayla ilk ona girmeyi başardı.

Rapora göre gelişmekte olan ülkeler genişbanda uyum sürecinde dikkat çekici bir yükseliş gösteriyor. Bahreyn, Brezilya, Gana, Kenya ve Ruanda gibi ülkelerde çift haneli artışlar dikkat çekiyor ve ITU’nun deyimiyle bunlar dünya çapındaki büyümenin büyük bir bölümünü sağlıyor. Bu bölgelerde mobil şebeke aboneliği yüzde 78 oranında artış gösteriyor.

Bu arada raporun dikkat çekici bir başka ayrıntısı telekomünikasyon ve İnternet servislerinin giderek daha makul fiyatlara inmesi. Raporun 161 ekonomiyi kapsayan ve sabit telefon, mobil şebeke ve sabit genişbant İnternet servislerinin ortalama maliyetlerini kapsayan BBT Fiyat Sepetine göre, Bilgi ve Bilişim Teknoloji servislerinin fiyatları 2008 ile 2011 yılları arasında küresel çapta yüzde 30 oranında düşüş gösterdi. En büyük düşüş ise sabit genişbant İnternet servislerinde görüldü, ortalama fiyatlarda yüzde 75 azalma yaşandı.

İlgili >> ITU

İLGİLİ HABERLER