Teknoloji

Donald Trump: Tim Cook ile iPhone’un ABD’de üretimi için konuştum

donald trumpABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, görevi henüz resmen devralmış değil. Ancak bu durum Trump’ın seçim dönemindeki vaatleri için çalışmaya başlamadığı anlamına gelmiyor. Yeni ABD Başkanı, Apple CEO’su Tim Cook ile kısa süre önce iPhone’ların ABD’de üretimi için bir telefon konuşması yaptığını belirtti.

Trump, Tim Cook ile yaptığı görüşmeyi The New York Times’a şu sözlerle aktardı: “Tim’e Apple’ın ABD’de bir ya da birden çok büyük üretim tesisi kurmasını sağlamanın benim için büyük bir başarı olacağını söyledim. Çin’e, Vietnam’a veya başka yerlere gitmek yerine ürünlerinizi burada üretebilirsiniz.”

Apple’dan şu an için görüşmenin gerçekleştiğine dair bir doğrulama veya açıklama gelmedi.

Apple’ı üretimini ABD’ye taşıma konusunda ikna etmek ise pek kolay olacağa benzemiyor. ABD’de üretim sektöründeki istihdam son 15 yılda büyük ölçüde azaldı. Bu durum Apple’ın ABD’de üretime geri dönmesi ihtimalini de fazlasıyla aşağıya çekiyor. Eski Apple CEO’su Steve Jobs’un 2011’de mevcut başkan Barack Obama’ya “Giden istihdam geri dönmeyecek.” dediği biliniyor. O günkü koşullar bugün de geçerliliğini koruyor.

Donald Trump Apple’ı yeniden ABD’de üretime başlatacağını vadetmişti

ABD’nin yeni başkanı, seçim döneminde Apple’ın Çin’de üretim gerçekleştirmesini sık sık eleştirmiş ve “Apple’ın lanet olası iPhone’larını ve diğer şeylerini bu ülkede üretmesini sağlayacağım.” şeklinde bir ifade kullanmıştı. Mevcut koşullar altında bunun gerçekleşmesi pek mümkün görünmese de, Trump’ın daha görevi devralmadan Tim Cook’u araması önümüzdeki dönemde ilginç gelişmelerin yaşanabileceğini işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER