Teknoloji

Donald Trump’ın danışmanı Asya kökenli teknoloji CEO’larını hedef aldı

donald trump danisman steve bannonABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın baş strateji danışmanı Steve Bannon, Silikon Vadisi’ndeki üst düzey pozisyonlarda çok fazla göçmen kökenli yöneticinin olduğunu düşünüyor. Bannon, daha önce ABD’nin önde gelen muhafazakar yayın organlarından Breitbart’ın icra kurulu başkanlığını yürütmüştü. Danışman, teknoloji şirketlerinin yabancı çalışanlarına dair görüşlerinin ipuçlarını daha önce de vermişti.

Bannon, geçtiğimiz yıl Trump ile birlikte verdiği bir röportajda, ABD’de eğitim gören yabancı öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra Amerikan teknoloji şirketlerinde çalışmak yerine ülkelerine dönmeleri gerektiğini savunmuştu. Donald Trump ise Bannon’ın bu sözüne karşı çıkmış ve yetenekli kişileri ABD’de tutmalarının gerektiğini dile getirmişti.

Bannon ise Trump’ın itirazına rağmen karar değiştirmişe benzemiyor. Ülkedeki teknoloji CEO’larının yüzde 65 ila 75’inin Asya kökenli olduğunu söyleyen Bannon, bir ülkenin ekonomiden daha fazlası olduğunu ve ABD’nin bir sivil toplum olduğunu ifade etti.

Donald Trump’ın danışmanının sicili sözlerinin alt metnini ortaya çıkarıyor

Bannon, göçmenlere karşı doğrudan bir şey demese de, “sivil toplum” ibaresiyle beyaz milliyetçiliğini öne çıkaran bir fikir savunduğu düşünülüyor. Bannon’ın Breitbart News’te yayınlanmasına izin verdiği haberler de bu düşünceyi kuvvetlendiriyor. Sık sık müslümanlara, kadınlara, feministlere ve trans bireylere yönelik nefret içeren ifadeler kullanan Bannon’ın teknoloji sektöründeki Asyalı CEO’ları hedef alması kulağa şaşırtıcı gelmiyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın da aralarında bulunduğu yabancı kökenli CEO’lar ise endişelerini çalışanlarından gizlemeye çalışıyor. Microsoft geçtiğimiz hafta Nadella imzalı bir mesajla Trump’ı kutlamıştı. Kutlama mesajında şirketin “çeşitli ve kapsayıcı” bir kültür oluşturmaya bağlı olduğunun altı çizildi.

İLGİLİ HABERLER