EğlenceManşetler

DLNA teknolojisinin geleceğinde neler var?

Son yıllarda DLNA terimini fazlasıyla kullanıyoruz. Akıllı telefonlarda, tabletlerde, taşınabilir medya oynatıcılarında, ev eğlence sistemlerinde, bilgisayarlarda ve TV’lerde sıklıkla rastladığımız bu özellik sayesinde aynı ağa bağlı cihazlar barındırdıkları içerikleri birbirleri üzerinde oynatabiliyor. Örneğin, bir bilgisayarda veya telefonda saklı olan fotoğraf, video veya müzikleri onunla aynı ağa bağlı olan TV’de görüntülemek veya oynatmak mümkün. Her teknoloji gibi DLNA teknolojisi de gelişiyor ve gelecekte çok daha pratik bir kullanım sunacak. CES 2012’de bunun işaretleri de veriliyor.

DLNA teknolojisini destekleyen şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum geçtiğimiz yıl dijital olarak koruma altına alınmış içeriklerin DLNA üzerinden yayınlanmasına izin verdi. Bu, özellikle çeşitli içerik mağazalarından indirilmiş video içeriklerin ev içinde istenen cihazda izlenmesine olanak sağlayacaktır. Buna ek olarak, DLNA teknolojisi artık Wi-Fi Direct bağlantısını da destekliyor. Bu da, bir tabletten akıllı telefona veya Wi-Fi Direct destekli diğer cihazlar arasında DLNA üzerinden görüntü aktarımında aradaki kablosuz ağ yönlendiricisine olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Ayrıca DLNA servisinin kullanılarak katma değerli video servisi içerisinde sunulan TV programları veya filmlerin dağıtımı için uygun iş ortakları aranıyor.

Yukarıda belirttiğimiz yenilikler sayesinde, günün birinde uydu, kablo veya IP TV servis sağlayıcınız üzerinden satın aldığınız bir filmi veya diziyi, set üstü cihazınızdan değil de ona bağlı olan tablet, akıllı telefon veya dizüstü bilgisayar üzerinden izlemek mümkün olacak. Intel’in CES 2012’deki standında bunun bir gösterimi yapılıyor.

Intel, ABD’de faaliyet gösteren bir kablo TV operatörü olan Comcast’ın Xfinity adlı video kaydetme özellikli set üstü cihazını kullanarak bir gösterim gerçekleştiriyor. Söz konusu cihaz üzerinden sunulan kaydedilmiş vea indirilmiş video veya diğer multimedya dosyalarını izleme, TV yayınlarını alma gibi işlevleri o cihazla aynı evde bulunan DLNA destekli cihazlar üzerinden almak mümkün olacak. Belki günün birinde set üstü cihazı TV’ye kabloyla değil de DLNA üzerinden kablosuz olarak bağlayacağız ve böylelikle evdeki bir kablodan kurtulmuş olacağız.

İlgili – Laptop Magazine

İLGİLİ HABERLER