Manşetler

Dedikodu: MeeGo’lu Nokia N9 Intel Atom işlemciyle çalışacak, MWC 2011 zamanında tanıtılacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia akıllı telefon pazarında Apple ve Google ile boy ölçüşmek için birkaç ayaklı bir strateji uyguluyor. Her ne kadar Symbian işletim sistemiyle istediğine ulaşması zor görünse de, Intel ile birlikte geliştirmekte olduğu MeeGo işletim sistemiyle çalışacak akıllı telefonlar Finlandiyalı şirketin iPhone ve Android cihazları tarafından domine edilmiş pazarda tekrar iddialı bir oyuncu hâle gelmesini sağlayabilir.

Nokia, daha Maemo ile Moblin birleşip MeeGo’yu oluşturmamışken, Maemo 6 ile ilgili donanım planlarını açıklamıştı. O zamanlar şirket TI OMAP işlemcileri kullanmaya devam edecek gibi görünüyordu. Ancak daha sonra meydana gelen, aralarında CEO’nun da bulunduğu, yönetim katındaki değişiklikler, Intel ile güçbirliği yapılarak Maemo 6’nın MeeGo ile birleştirilmesi Nokia’nın yeni işletim sistemini barındıracak ilk akıllı telefonunu çıkarma planlarının 2011’e kaymasına neden oldu. Bu zaman zarfında Intel de yeni geliştirdiği Moorestown platformunun akıllı telefon pazarında güçlü olan ARM’e alternatif bir yapı olduğunu göstermek için elinden geleni yapmaktaydı. Hatta bunun için Lincroft yonga üstü sistemini ve Atom işlemci çekirdeğini barındıran bir MeeGo cihazı da tanıtıldı. Ayrıca Intel, Moorestown’ın halefi sayılan Medfield tabanlı akıllı telefonlarının 2011’in ortasında geleceğini duyurdu.

Bu girişi yaptıktan sonra gelmek istediğimiz noktayı merak edebilirsiniz. Saygı duyulan bir Fin teknoloji dergisinin olan Prosessori’nin verdiği bilgiye göre Nokia N9’da 1.2 GHz’lik Atom işlemci bulunacak. Daha da önemlisi bu cihaz şubat ayında düzenlenecek olan Mobil Dünya Kongresi kapsamında Nokia CEO’su Stephen Elop tarafından bizzat tanıtılacak. Bu bilgilere şüpheyle yaklaşmak gerek, yine de Intel’in piyasaya çıkacak ilk akıllı telefonunun yepyeni bir Nokia kullanıcı deneyimiyle gelecek olması dünya çapında manşetlere çıkacak bir olay olur. Ayrıca Nokia’ya da ihtiyaç duyduğu itici gücü sağlar.

İlgili – Prosessori

İLGİLİ HABERLER