EğlenceManşetler

D-Smart hem TV’de hem internette iddialı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türkiye’de dijital TV yayıncılığı denildiği zaman akla gelen birkaç isimden biri olan D-Smart, düzenlediği bir basın toplantısıyla hem dijital yayıncılık hem de internet konusundaki vizyonunu kamuoyuyla paylaştı. Basın toplantısında konuşan D-Smart CEO’su Ali Güven, şirketin mevcut durumu, gelecek projeleri ve dinamikleri hakkında kapsamlı açıklamalar yaptı.

dsmart-logo-180413

İlk olarak dijital yayıncılık sahasını değerlendiren Güven, Türkiye’de standart çözünürlükten (SD) yüksek çözünürlüğe (HD) geçiş döneminin halen tamamlanmadığını belirtti. Bu dönüşümün gerçekleşmemesi nedeniyle Türkiye’de pazarın hem televizyon satışı hem de yayıncılık açısından oldukça büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken D-Smart CEO’su, HDTV sayısı arttıkça içerik için para ödeyenlerin sayısının artacağını dile getirdi. ”Pay TV” olarak adlandırılan içerik için para ödeme konseptinin Türkiye’deki durumuna ilişkin rakamları paylaşan Güven, D-Smart’ın yüzde 29’luk pazar payıyla ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Güven Pay TV pazarında rakiplerinin Digiturk olduğunu belirtirken, interneti ve televizyonu bir araya getiren ”İkili Oyun” stratejisi sayesinde son yıllarda abone tabanlarını ciddi bir biçimde genişlettiklerinin altını çizdi. 2009 yılında 1.1 milyon olan D-Smart abonesi sayısının bugün 1.5 milyona çıkması Güven’in sözlerini açık bir biçimde doğruluyor. Pay TV pazarında HD yayın dışında içeriğin de önemli olduğunu hatırlatan D-Smart CEO’su spor ve kaliteli dizileri ”altın içerik” olarak tanımladı ve D-Smart’ın altın içerik sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Şirketin henüz resmi lansmanı yapılmayan ve pilot kullanımda olan web TV projesi D-Smart BLU da Güven’in konuşmasında yer buldu. D-Smart üyelerinin BLU’dan tam teşekküllü olarak faydalanabileceklerini söyleyen Güven, servisin 1 Hazirandan sonra D-Smart üyesi olmayanların da kullanımına açılacağını dile getirdi. Güven geçtiğimiz günlerde oynanan Real Madrid – Galatasaray Şampiyonlar Ligi karşılaşmasını 12 bin kişinin BLU üzerinden izlediğini ve BLU’nun en yenilikçi yatırımları olduğunu ifade etti.

D-Smart BLU gibi bir web TV servisinden faydalanmak için hızlı bir internet bağlantısının oldukça önemli olduğunu söyleyen Güven, sözü D-Smart’ın sabit internet pazarındaki vizyonuna getirdi. D-Smart CEO’su sabit internet pazarının Türkiye’deki durumuna ilişkin bilgiler verirken, internetin halen bir lüks olarak değerlendirildiğinin altını çizdi. Yüzde 40 oranındaki internet penetrasyonun düşüklüğüne dikkat çeken Güven, kırsal kesimde bu oranın daha da düşmesini Türkiye’nin 2023 vizyonuna aykırı bir durum olarak niteledi. Güven mobil internet yüzünden sabit internet pazarının yatay bir seyir izlemeye başladığını belirtirken, sabit internet pazarının geleceği olarak fiberi işaret etti.

D-Smart’ın büyümesinde ”İkili Oyun”un önemli bir rol oynadığını yeniden hatırlatan Güven, D-Smart Net ile Türkiye’de internetsiz ev bırakmamayı hedeflediklerini belirtti. İnternet erişimini bilgi alma hakkı çerçevesinde bir insan hakkı olarak değerlendiren D-Smart CEO’su, yeni D-Smart Net kampanyaları hakkında bilgi verdi. Üç yeni fırsatla kullanıcıların karşısına çıkan D-Smart Net’in ilk teklifi D-Smart abonesi olanlara bir yıl boyunca internet bağlantısını ücretsiz olarak sunmak. İkinci teklif olarak Güven’in ”sabit internetin geleceği” olarak nitelediği fiber interneti 34,50 TL’ye sunan şirket, mevcut tarifelerinde de yüzde 50’ye varan indirimler gerçekleştiriyor. Fiber internet için piyasadaki rakiplerine kıyasla düşük bir fiyat sunduklarını kabul eden Güven, bu noktada amaçlarının fiber internet aboneliğinde artış sağlamak olduğunun altını çizdi.

Soru-cevap kısmında Digiturk’ün ticari 4K yayınına ilişkin planlarını değerlendiren Ali Güven; bu teknolojinin henüz ticari bakımdan uygun olmadığını, zamanı gelince kendilerinin bu teknolojiyi herkesten önce uygulayacaklarını ifade etti. D-Smart CEO’su mevcut yayın anlaşması bitince Spor Toto Süper Lig yayın ihalesine girip girmeyeceklerine ilişkin bir soruya buna o dönemdeki pazar ve Türk futbolu dinamikleri çerçevesinde karar vereceklerini, ancak ihaleye katılımın daha geniş kapsamlı olacağını öngördüklerini belirtti.

İLGİLİ HABERLER