Teknoloji

Cortex-A35 ultra yüksek verimle giyilebilir ürünleri hedefliyor

arm-cortex-a53-111115-1

ARM giyilebilir ürünler, Nesnelerin İnterneti cihazları gibi geniş yelpazedeki düşük güç tüketimli ürünleri çalıştıracak işlemcilere özel yeni çekirdeği Cortex-A35’in duyurusunu gerçekleştirdi.

Dünyanın en çok kullanılan CPU mimarilerini geliştiren şirket olan ARM Holdings, piyasaya yeni çıkacak gömülü sistem cihazlarını kucaklamak için de yoğun şekilde çalışıyor. Başta akıllı saatler olmak üzere giyilebilir ürünler, akıllı ev aletleri ve Nesnelerin İnterneti kavramına dahil olan diğer aygıtlar ARM’ın yeni mimarisi sayesinde daha verimli şekilde çalışabilecek.

ARM geçen ay küçük akıllı saatlerde akıcı grafiklerin sunulmasına olanak sağlayan yeni Mali-470 grafik çekirdeğini duyurmuştu. Şimdi de şirket aynı ürünlere ihtiyaç duydukları işlemci gücünü sunacak Cortex-A35 çekirdeğinin duyurusunu gerçekleştiriyor.

ARM’in şimdiye kadar sunmuş olduğu enerji verimliliği en yüksek CPU’su Cortex-A53 olmuştu. Bu işlemci genellikle daha yüksek performanslı Cortex-A57 ve Cortex-A72 ile eşlenerek sunuluyordu. Cortex-A35 ile birlikte ARM söz konusu güç tüketimi olduğunda daha fazla tasarruf imkanı sağlayacak. Bu arada Cortex-A35 sayesinde daha önce hâlâ düşük güç tüketimli işlemcilerde yer alan 32-bit Cortex-A7 ve Cortex-A5 tarafından doldurulan “Ultra-Yüksek Verimlilik” grubuna yeni bir seçenek ekleniyor.

arm-cortex-a53-111115-2

CORTEX-A35 ile yüzde 25’e varan verimlilik sağlanabilecek

Pratikteki duruma bakacak olursak Cortex-A35, güç ihtiyacı bakımından zaten güç tüketimi bakımından tutumlu davranan Cortex-A53’ten daha azıyla yetinebilecek. Cortex-A35 28 nm süreciyle üretildiği takdirde 90 mW’ın altında güç tüketimi değerlerine ulaşabilir. Cortex-A53 ile karşılaştırıldığında, Cortex-A35’in çekirdekleri boyut bakımından Cortex-A53’ünkinin yüzde 75’ine, güç tüketimi bakımından da yüzde 68’ine denk geliyor. Genel olarak yüzde 25’lik bir verimlilik kazancı elde ediliyor.

arm-cortex-a53-111115-3

ARM ilk Cortex-A35 tabanlı cihazların 2016 yılı sonunda çıkacağını öngörüyor. Bu çekirdeklerin giriş seviyesindeki akıllı telefonlara da girmesi beklenmekle birlikte, daha küçük boyut ve daha düşük güç tüketimine bağlı olarak Cortex-A35’i genellikle giyilebilir ürünlerde ve diğer Nesnelerin İnterneti cihazlarında göreceğiz. Gerçekten de, Mali-470 ile birleştirildiğinde, Cortex-A35 çekirdekli CPU’lar giyilebilir ürünler için isabetli seçimler olabilir. Cortex-A35 tek başına kullanılabileceği gibi, onu Cortex-A57 ve Cortex-A72 gibi çekirdeklerle de eşlemek mümkün olacak. Bununla birlikte, sağladığı avantajlara bakıldığında Cortex-A35 birçok durumda Cortex-A53’e göre tercih edilebilir ve belki de Cortex-A53’ü boşa çıkartabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER