İncelemelerManşetler

Cookoo Watch İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefonlara bağlanabilen saatler giderek daha popüler hâle gelmeye başlıyor. Cookoo Watch da bu eğilimin başlangıcında yer alan cihazlardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Popüler bir Kickstarter bağış kampanyası neticesinde gerekli olan finansmanı sağlayan ve bunun ardından da seri üretim aşaması mümkün kılınan Cookoo Watch, kendisiyle aynı segment içinde yer alan Pebble, I’m Watch veya Sony SmartWatch’a göre daha kısıtlı teknik özelliklere sahip gibi görünüyor. Ancak şirket teknik özellikler bakımından varolan eksikliği tasarım ve batarya gibi farklı çekici unsurlarla kapatmaya çalışmış. 319 TL’lik Türkiye satış fiyatına sahip olan bu kol saatiyle ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

cookoo-watch-inceleme-00004

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları TasarımKurulumUygulama ve Saatin KullanımıPerformans ve BataryaSonuç

Tasarım

Cookoo Watch tasarımıyla diğer akıllı kol saatlerinden ayrılıyor. Pebble, I’m Watch ve Sony SmartWatch gibi kare tasarıma sahip diğer kol saatlerinin aksine Cookoo Watch yuvarlak bir camla geliyor. 1,5 cm.’lik kalınlık ve 4,45 cm.’lik çember çevresine sahip olan bu saatin ağırlıysa 76 gr. Analog saati ve siyah renkli arka fonuyla Cookoo Watch sıradan bir analog kol saatinden farksız gibi görünüyor.

cookoo-watch-renkler-150713

Cookoo Watch’un tam siyah ve tam beyaz renklerinin yanı sıra mavi-siyah ve pembe-siyah renkli bir versiyonları da bulunuyor. Ayrıca tam siyah renkli versiyonda saat camının etrafını yeşil ve gümüş renkli çerçevelerin sardığı iki farklı seçenek daha bulunuyor.  Test merkezimize gönderilen tam siyah renkli versiyonda saatin akrep ve yelkovanı, ayrıca saatleri gösteren çizgiler mavi renk taşıyor.

cookoo-watch-inceleme-00001

Saatin her iki yanına yerleştirilmiş olmak üzere toplam dört adet düşmesi bulunuyor. Sol kenarda yukarıdan aşağı doğru Light (Aydınlatma) ve Connect (Bağlan) tuşları, sağda ise yukarıdan aşağı doğru, mavi renkli Mode ve siyah renkli Command tuşları bulunuyor. Ayrıca sağdaki bu iki tuşun ortasında analog saat ayarını sağlayan kadran yer alıyor.

Kurulum

App Store’dan ücretsiz olarak indirilen Cookoo iOS uygulaması sayesinde saat ve iPhone arasında etkileşim sağlanıyor. Bluetooth 4.0 destekli Cookoo Watch’u iPhone ile eşleştirmek için Connect tuşuna altı saniye boyunca basmak gerekiyor. Bunun sonrasında saatin ekranındaki tüm ikonlar aynı anda yanıp sönmeye başlıyor. Aynı esnada iPhone’da yüklü olan Cookoo uygulamasını açtığınızda saatinizin Cihazlar bölümü altında görüntülendiğini farkedeceksiniz. Tabii, bu noktada iPhone’da Bluetooth bağlantısının etkin olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

cookoo-watch-uygulama-160713-00001

Cihazlar altında görüntülenen saatinize dokunarak eşleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun ardından Cookoo Watch ile iPhone arasında bağlantının kurulduğu etrafı mavi ışıkla çevrili zincir işaretiyle gösteriliyor. Sözünü ettiğimiz bu kurulum işlemi herhangi bir sorun olmaksızın, saniyeler içerisinde gerçekleştiriliyor.

Saat, kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Cihazlar listesinde, saat ile telefon arasında bağlantı kesilse bile kalmaya devam ediyor. Ne var ki, bazı durumlarda eşleme işlemini tekrar yapmak gerekebiliyor.

Uygulama ve Saatin Kullanımı

Cookoo Watch’un ekranında yalnızca çeşitli ikonlar gösteriliyor. Bu da saatin bilgilendirme anlamında sadece bildirim anlamında kullanıcıya fayda sağladığını gösteriyor. Tüm işlevler ve kontrol için bağlı cihazı kullanmak gerekiyor. Gelen çağrı uyarıları, gelen mesaj bildirimlerine dair uyarılar ve takvim anımsatıcıları için Bluetooth ile eşleme işleminin ardından herhangi bir ek kurulum yapmak gerekmiyor.

cookoo-watch-uygulama-160713-00008

Cihazlar altında yer alan saatinizin üstüne tıklattığınızda karşınıza çıkan ekran sizin cihazınızın ana kontrol paneli olma özelliğini taşıyor. Bu ekranın sağ üst köşesinde yer alan Ayarlar ikonunu tıklatarak saatle ilgili tüm ayarları yapabilirsiniz. Saate yeni bir isim verme; e-posta, gelen çağrı, cevapsız çağrı, sesli posta, SMS, takvim etkinliği, alarm ve bunun gibi bildirim uyarılarını kapatma veya açma; müzik kontrolünün etkinleştirilmesi, saat üzerinde yer alan COMMAND butonunun kullanımının ayarlanması gibi işlevler bu ekran üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Öte yandan iPhone’un pili azaldığında saatin bu durumu haber vermesi de seçenekler arasında yer alıyor. Saat için bir profil resmi ekleme işlemi de Ayarlar sayfası üzerinden yapılıyor.

cookoo-watch-uygulama-160713-00003

Cihaz ekranında, profil resminin altında yer alan üç adet butondan ilki yakınlık uyarısının ayarını yapmayı sağlıyor. Bir sonraki buton saat ile telefonu eşlemeyi veya eşlemeyi kaldırmayı sağlarken üçüncü buton da saat üzerinde alarmı hemen çalıştırmayı sağlıyor.

Uygulamanın en altında yer alan tepsi üzerindeyse Cihazlar sekmesi dışında Yer Bildirimi, Kamera ve Alarm sekmeleri yer alıyor. Yer Bildirimi Facebook üzerinden kolay şekilde yer bildirimi yapmayı mümkün kılarken Kamera sekmesi de saatin COMMAND tuşunu kullanarak fotoğraf çekmeye olanak sağlıyor. Alarm sekmesi altında da yeni bir alarm kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

cookoo-watch-uygulama-160713-00009

Cookoo Watch’un sadece titreşim, bip sesi, titreşim ve bip ve sessiz olmak üzere dört farklı bildirim modu bulunuyor. Mavi renkli mod tuşuna altı saniye kadar basarak bu dört mod arasında geçiş yapabilirsiniz.

Cookoo Watch şu anda gelen çağrılar, cevapsız çağrılar, Facebook bildirimleri, Facebook mesajları, takvim hatırlatıcıları için bildirimleri destekliyor. Bir çağrı geldiğinde Cookoo Watch bunu hemen haber verirken cevapsız çağrı olması durumunda da saat yüzünde yer alan telefon ikonunun yanıp sönmesi, saatin biplemesi veya titreşmesiyle bildirim yapılıyor.

cookoo-watch-uygulama-160713-00011

COMMAND tuşu genellikle konum bildirimi veya saati bulmaya yarıyor. Ayarlar bölümü altından COMMAND tuşuna ne kadar süreyle basılı tutulacağına göre hangi işlevin gerçekleştirileceğini belirlemek mümkün kılınmış. COMMAND tuşuna kısa (0-2 sn.), orta (2-4 sn.) ve uzun (4+ sn.) süreli basarak yer işaretlemesi yapabilir, iPhone’un yerini bulabilir veya Facebook üzerinde yer bildirimi işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız tüm yer işaretlemelerinin Cookoo uygulaması içinde Yer Bildirimi bölümü altında kaydedildiğini belirtelim. Tabii ki, bunları dilediğiniz zaman silmeniz mümkün kılınıyor.

cookoo-watch-uygulama-160713-00012

Eğer Cookoo Watch bağlı cihazın menzilinden çıkarsa, yakınlık alarma hem saate hem de telefona, bu iki cihazın birbirinin menzilinden çıktığını haber veriyor. Öte yandan saati kullanarak iPhone’da çalan şarkıları kontrol etmek mümkün oluyor.

Performans ve Batarya

Cookoo’nun saatin, telefonun sürekli bekleme modunda olması durumunda bir yıl kadar çalışabileceğini iddia ediyor. Ortalama bir uyarı hacmindeyse yaklaşık 9 aylık bir kullanım öngörülüyor. Sony SmartWatch gibi en fazla dört gün dayanan veya I’m Watch gibi her gün şarj edilmesi gereken cihazlarla karşılaştırıldığında Cookoo’nun batarya ömrü bakımından büyük bir avantaj sağladığı görülüyor. Bu arada analog saat sistemi için bildirim sisteminden ayrı bir pil bulunuyor ve bu pil de Cookoo’nun belirttiğine göre üç yıla kadar gidiyor.

cookoo-watch-inceleme-00005

Sonuç

Cookoo’nun geleneksel ve ilgi çekici bir tasarımı olduğunu söylemek gerek. Analog saatleri sevenler Cookoo’yu da bileklerinde severek taşıyacaklardır. Lastik kayışının bir hayli dayanıklı ve kullanışlı olduğunu, terleme gibi bir soruna da yol açmadığını söylemek gerek. Cookoo’nun suya karşı dayanıklı olması da bu cihazın deniz ve havuz kenardında rahatlıkla kullanılabilmesine olanak sağlıyor.

cookoo-watch-inceleme-00006

Sony SmartWatch, I’m Watch gibi kol saatlerinin aksine Cookoo Watch daha çok bir bildirim cihazı özelliği taşıyor. Diğer cihazlar gibi ekranda kapsamlı bilgi göstermek yerine herhangi bir durum hakkında bilgilendirme yapıyor. Daha fazlası için iPhone ekranına bakmak gerekiyor. Bununla birlikte kamera tuşu olarak işlev görme, yer işleme ve bildirimi yapma, çalan şarkıyı kontrol etme gibi imkanların da memnun edici olduğunu belirtmek gerek.

Cookoo Watch Turkcell Mağaza üzerinde 319 TL’lik fiyatla satılıyor. Bir kol saati için çok daha fazlasını gözden çıkaranların olduğunu biliyoruz. Akıllı telefonla iletişim kuran bir cihaz için belirlenen fiyat çok da yüksek değil gibi görünüyor. Akıllı telefonunu sürekli yanında tutamayan, bu nedenle gelen çağrıları sürekli kaçıranlar için Cookoo Watch düşünülebilecek bir ürün olabilir.

İLGİLİ HABERLER