Teknoloji

Çin yabancı mesajlaşma uygulamaları üzerindeki baskısını artırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

cin-sincan-telefon-241115

Mobil cihaz sahipleri Çin’in sansürünü yazılımlar yoluyla aşmak için çeşitli denemeler yaparken, hükümet de bu denemeleri bertaraf etme konusunda boş durmuyor. The New York Times’ın haberine göre, Çin’in Sincan bölgesinde WhatsApp gibi yabancı mesajlaşma uygulamalarını kullanan kişilerin telefonlarındaki servis tamamen kesiliyor.

The New York Times’ın haberinde, kullanıcıların kesinti öncesinden mesaj yoluyla durumdan haberdar edildiği belirtiliyor. Söz konusu mesajda “Polisin ikazı üzerine ve yasaların verdiği yetki çerçevesinde, önünüzdeki iki saat içinde cep telefonu numaranızı kapatacağız. Eğer bir sorunuz varsa, bulunduğunuz bölgedeki polis karakoluna giderek görevli siber polise danışın.” ifadeleri kullanıldı.

Çin hükümetinin servis kesme kararının sadece akıllı telefonunda yabancı mesajlaşma uygulamaları barındıranlarla sınırlı olmadığı da gelen haberler arasında yer alıyor. VPN kullananların ve telefon numaralarını geçerli bir kimlik belgesiyle eşleştirmeyenlerin telefon numaraları da hizmete kapanıyor.

Bu Çin’in Sincan bölgesinde uyguladığı ilk sansür değil. Bölgede 2009 yılında yaşanan çatışmaların ardından internet erişimini yaklaşık 6 ay boyunca kesen Çin hükümeti, geçmişte de mesajlaşma uygulamaları üstünde baskıcı yaptırımlar gerçekleştirmişti. Sincan’daki servis engellemenin kapsamı konusunda bir şey söylemek henüz tam anlamıyla mümkün olmasa da; The New York Times’ın haberi Çin’in haberleşme servisi ve VPN engelleme konusunda yeni ilerlemeler kaydettiğini gün yüzüne çıkarıyor.

İLGİLİ HABERLER