Teknoloji

Çin Ubuntu’yu temel alan ulusal bir işletim sistemi geliştiriyor

Açık ve standardize bir işletim sistemi geliştirmeye karar veren Çin, bu sistemi oluşturmak için kendisine temel olarak Ubuntu’yu seçti. Karar ülkedeki gelişimi hızlandırmaya ve açık kaynak yazılımlarını teşvik etmeye yönelik beş yıllık plan kapsamında duyuruldu. Çin Hükümeti bu planla ülkede Microsoft ve Apple’ın platformlarına olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

ubuntu-logo-220313

Bu proje kapsamında ilk olarak Canonical ve CISP, Ubuntu’nun yeni bir masaüstü versiyonunun yayınlanması için Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ile birlikte çalışacak. Bu yeni sürüm halihazıda Kylin adıyla anılmaya başlandı bile. Çalışmaların önümüzdeki ay itibariyle başlayacağı belirtilirken, işletim sisteminde Çin pazarına özgü bazı uygulamaların bulunacağı ifade edildi. Harita servisi Baidu ve alışveriş servisi Taobao’nun sisteme entegre edilmesi de planlar arasında. Buna ek olarak Çin bankaları tarafından desteklenen ödeme servisleri ve Windows ile Mac OS’ta bulunmayan bazı yerel ögeler Kylin’de yer alacak.

Çin’in planları Ubuntu’yu sadece masaüstünde kullanmakla sınırlı değil. Hükümet Ubuntu tabanlı yeni işletim sistemini sunucularda, mobil cihazlarda ve bulut bilişimde de kullanmayı planlıyor. Bu planların gerçekleşmesi durumunda Android’in Çin akıllı cihaz pazarındaki hakimiyetinin biraz zayıflaması mümkün olabilir. Halihazırda ülkenin mobil işletim sistemi pazarının büyük kısmının Android’in elinde olmasının Çin Hükümetini rahatsız ettiği Endüstri ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporla ortaya çıkmıştı.

İlgili >> Canonical, ZDNet

İLGİLİ HABERLER