Teknoloji

Çin’in yeni siber güvenlik yasası aktivist ve teknoloji şirketlerinin tepkisini çekti

cin sosyal kredi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

cin siber guvenlikÇin’in terörizm ve siber saldırılarla mücadele için hayata geçirdiği yeni siber güvenlik yasası tepkiyle karşılandı. Reuters’in haberine göre, eleştirmenler yeni yasanın ülkedeki sansür rejimini güçlendireceği ve yabancı teknoloji şirketlerinin ülkedeki faaliyetlerini zorlaştıracağını düşünüyor. Pazartesi günü onaylanan yasa, 2017’nin haziran ayı itibarıyla yürürlüğe girecek.

Yeni yasal düzenleme, ajans ve şirketlerin ağ savunma sistemlerini geliştirmelerini zorunlu kılıyor. Aynı zamanda bazı “kritik” iş kolları için güvenlik değerlendirmesi yapılması çağrısında bulunuyor. The Wall Street Journal ise yasanın başka bir boyutuna dikkat çekiyor. Ülkedeki sansürü biraz daha sıkılaştıran yasa, şirketleri internete yayılmasına izin verdikleri onaylanmamış bilgilerden sorumlu kılıyor. Yasadaki bazı maddeler ise hali hazırda uygulanan bazı pratiklere yasal bir zemin kazandırıyor.

Çin siber güvenlik yasası, resmi yetkililer tarafından giderek büyüyen çevrim içi tehditlerle mücadelede gerekli bir araç olarak niteleniyor. Reuters’e konuşan Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komisyon Üyesi Yang Heqing, Çin’in bir internet gücü olduğunu ve internetin güvenlik riskleriyle en sık karşılaşan ülkeler arasında yer aldığını dile getirdi. Heqing, bu nedenle ağ güvenliği için en mükemmel yasal sistemin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Yabancı şirketler, Çin’n yeni siber güvenlik yasasını sert biçimde eleştiriyor. Yasanın kurumsal hayata ve ticarete yapacağı olumsuz etkilere dikkat çekiliyor. Yasaya göre kritik sektörler arasında telekomünikasyon, ulaşım ve finans gibi alanlar bulunuyor. Bu alanlarda “güvenli ve kontrol edilebilir” ürün kullanımı yönündeki gereksinimin ise yabancı ürünleri devredışı bırakabileceği belirtiliyor.

Yasanın diğer maddeleri ise ülkede faaliyet gösteren şirketlere kişisel ve kurumsal verileri ülkede saklama ve gerektiğinde resmi mercilere verilere “teknik destek” sağlama yükümlülüğü getiriyor.

Çin siber güvenlik yasası çevrim içi özgürlük savunucularını da korkutuyor

Çin’in siber güvenlik yasası, insan hakları ve çevrim içi özgürlük savunucularını da endişelendiriyor. Human Rights Watch Çin Direktörü Sophie Richardson, internetin zaten yoğun biçimde sansürlendiği ülkede daha fazla sansürden ziyade daha çok özgürlüğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER