Teknoloji

Çin devlet kurumlarında iPad ve MacBook kullanımını yasakladı

ipad-mini-retina-inceleme-00025

Çin’in Amerikan teknoloji şirketlerine yönelik tutumu giderek sertleşiyor. Sertleşen tavrın en son göstergesiyse Apple iPad ve MacBook’un ülkedeki devlet kurumlarında kullanımının yasaklanması oldu. Bloomberg’in haberine göre, yaklaşık 10 Apple ürünü geçtiğimiz ay güvenlik kaygıları nedeniyle tedarik listelerinden çıkarıldı. Çin hükümeti bundan bir süre önce Microsoft ve Symantec gibi Amerikan şirketlerine ait bazı ürünleri de ambargolu ürünler arasına eklemişti.

Çin hükümeti Microsoft’un en yeni işletim sistemi Windows 8’in resmi kurumlarda kullanımını yasaklamış ve yazılım devini şaşırtmıştı. Kısa bir süre önce de Microsoft’un Çin’deki ofislerinde tekel soruşturması kapsamında arama yapılmıştı. Çin hükümeti tekel iddiaları nedeniyle yine bir Amerikan şirketi olan Qualcomm hakkında da bir soruşturma yürütüyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yaptığı bir açıklamada ülkesinin teknoloji alanında lider olması gerektiğini belirtmiş, kendi yazılım ve teknolojilerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çizmişti. Cinping haziran ayındaki konuşmasında ancak temel teknolojileri ellerinde tuttukları takdirde rekabet ve gelişimde insiyatife sahip olabileceklerini dile getirmişti. Ekonomik, askeri ve diğer alanlarda ulusal güvenliği sağlamanın yolunun teknolojiden geçtiğini söyleyen Çin Devlet Başkanı, başkalarının eskilerinin kendileri için yeni olmaması gerektiğini vurgulamıştı.

İLGİLİ HABERLER