Teknoloji

Akıllı telefon penetrasyonunun yüzde 90’a ulaştığı Çin pazarında sevkiyatlar düşmeye başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-cin-iphone-260313

Çin nüfusunun yüzde 90’ının akıllı telefon sahibi olması, ülkedeki akıllı telefon sevkiyatlarında düşüşü de beraberinde getirdi. Çin akıllı telefon pazarındaki sevkiyat rakamları, son üç yıldır ilk kez 2015’in ilk çeyreğinde geriledi. International Data Corp.’a ait verilere göre, ülkedeki akıllı telefon sevkiyatı, geride kalan çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.3 oranında azaldı.

Sevkiyatlardaki düşüşe rağmen; Huawei, ZTE ve Xiaomi gibi Çinli üreticiler yeni akıllı telefonlarını piyasaya sürmekten geri kalmıyor. Ülkedeki üreticiler özellikle üst sınıf ve giriş seviyesi modellerin üretimine odaklanıyor. Pek çok şirket için akıllı telefon üretimi gerçekleştiren Pegatron’un CFO’su Charles Lin, ülkede orta segmente odaklanan şirketler için işlerin giderek daha zorlu bir hâl aldığını dile getirdi.

Pegatron’un adına üretim yaptığı şirketlerden biri olan Apple, yılın ilk çeyreğinde Xiaomi’yi geride bırakarak Çin pazarındaki en büyük akıllı telefon tedarikçisi oldu. Apple’ın en büyük rakibi Samsung ise Çin pazarında 2015’in ilk üç ayının sonu itibarıyla dördüncülüğe geriledi. Ancak Samsung yeni amiral gemileri Galaxy S6 ve G6 edge ile Çin’deki şansının artacağına inanıyor. Şirketten yapılan açıklamada ülkedeki 885 milyon akıllı telefon kullanıcısının giriş seviyesi veya orta segmentteki cihazlara sahip olduğu, bunun da üst sınıf telefonlar için Çin pazarında genişleme sahası sağladığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER