DosyaEğlence

Chromecast ve AirPlay karşı karşıya

Google’ın dün tanıttığı Chromecast adlı küçük multimedya cihazı HDMI portu barındıran herhangi bir televizyona bağlanabiliyor ve internet üzerindeki videoları oturma odalarına getiriyor. Şu anda YouTube, Google Play, Netflix gibi video kaynakları Chromecast desteği sunuyor. Ayrıca Chrome internet tarayıcısında açık olan herhangi bir sayfayı da Chromecast aracılığıyla TV’ye yansıtmak mümkün oluyor.

chromecast-vs-apple-tv-250713

Google Chromecast aygıtı için 35 dolarlık bir fiyat belirledi. Google Play mağazası üzerinden siparişler alınmaya başladı, ancak Google Play’in mobil uygulama mağazası dışında herhangi bir servisi açık olmadığı için Türkiye üzerinden Chromecast aygıtı siparişi verilemiyor. Ayrıca Chromecast’in desteklediği iki önemli multimedya servisi; Google Play Filmler ve Netflix de Türkiye’ye hizmet vermiyor. Bu durum Chromecast’i Türkiye’de kullanım için mantıklı bir cihaz yapmıyor. Tabii ki, YouTube erişimi önemli, ancak artık çoğu TV’de YouTube uygulaması standart olarak sunulmaya başladı ve yine çoğu TV, YouTube’un Android veya iOS uygulaması üzerinden içerik oynatma desteği sunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google Chromecast ile eğlence her televizyona geliyor (videolu)

Türkiye’de Chromecast için durum pek olmasa da bu, onun hakkında değerlendirme yapmamıza engel teşkil etmiyor. Chromecast, tanıtıldığı andan itibaren Apple’ın AirPlay teknolojisiyle karşılaştırıldı. Yaklaşık üç yıldır hayatımızda olan AirPlay sayesinde Apple’ın iOS cihazlarından, Mac’lerden veya iTunes yazılımından harici cihazlara ses veya görüntü akışı kablosuz ağ aracılığıyla yapılabiliyor. Aslında ortada DLNA ve Miracast gibi sistemler de mevcut, hatta DLNA’nın geçmişi AirPlay’den de öncesine gidiyor, ancak bu iki sistemi AirPlay’in pratikliğine ve yaygınlığına erişemedi. Bu nedenle şimdilerde adlarından pek de söz edilmiyor.

google-chromecast-2-240713

DLNA ve Miracast’in AirPlay’e kafa tutamadığı bu ortamda Chromecast’in gerçek anlamda şansı olabilir mi, bilmiyoruz. Ancak özellikle Android tarafında ortada bir boşluk olduğu aşikar ve belki Chromecast, pratik kullanımı sayesinde bu boşluğu doldurabilir. Pekiyi, Chromecast AirPlay kadar hazır ve nazır, kullanışlı bir servis mi? Fikir edinmek için bu iki kablosuz içerik aktarım teknolojisini karşılaştıralım.

Sahip Olma

AirPlay her bir iPhone, iPad ve iPod touch’ta dahili özellik olarak sunuluyor. Ayrıca yeni sayılan, son iki yılın ürünü Mac’lerde de AirPlay desteği varsayılan olarak gelmeye başlıyor. AirPlay’in nimetlerinden yararlanmak için en makul yol Apple TV sahibi olmak. Apple’ın set üstü multimedya cihazı geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de piyasaya sunuldu ve yaklaşık 300 TL gibi bir fiyat etiketiyle satılıyor. Öte yandan “Made for AirPlay” etiketli hoparlörler ve ses sistemleri de AirPlay destekli cihazlardan kablosuz müzik akışı yapmaya olanak sağlıyor. Geçen üç yıllık süre zarfında hem kullanıcılar AirPlay’i nasıl kullanacaklarını öğrendi, hem de bu servisi kullanan üçüncü taraf uygulama sayısı epey arttı. AirPlay, Apple TV’nin en çok kullanılan özelliklerinden ve tüketicilerin de Apple TV’yi tercih etmeleri için en önemli nedenlerden biri hâline geldi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple TV (1080p) İncelemesi

Google Chromecast için 35 dolar gibi bir fiyat belirledi. Apple TV’nin ABD’de 99 dolara satıldığını göz önünde bulundurursak Chromecast aygıtının hayli agresif bir fiyattan satıldığını söyleyebiliriz. Bu çubuğu alıp TV’nin HDMI portuna taktıktan sonra Chrome’un çalıştığı herhangi bir yerden; bir Android cihazı, Windows veya Mac bilgisayar ve iOS cihazından video göndermek mümkün oluyor. Bu arada Google, Chromecast’in temelindeki Google Cast teknolojisinin yakında TV’lere dahili olarak eklenebileceğini kaydetti. Bu da Chromecast işlevi sunan cihazların gelecekte daha da fazlalaşacağı anlamına geliyor.

Kullanıcı Deneyimi

AirPlay’in çalışması için iOS cihazıyla AirPlay destekli Apple TV veya diğer aygıtların aynı kablosuz ağa bağlı olmaları gerekiyor. Bunun dışında herhangi bir kurulum zahmeti gerekmiyor. Tabii ki, her iki taraftaki cihazlarda da AirPlay özelliğini etkinleştirmek şart. Basit kurulum adımlarını tamamladıktan sonra iPhone veya iPad’de bir video izlemeye başladığınızda çalma kontrolleri içinde AirPlay logosunu göreceksiniz. Buna dokunduğunuzda içeriği kablosuz olarak aktarabileceğiniz AirPlay cihazını göreceksiniz. Cihazın üzerine tıklattığınız takdirde içerik hedef cihazda oynamaya başlayacaktır. Çalma esnasında dokunmatik ekranınızı çalma işlemini kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Apple TV ile sunulan uzaktan kumandayı da kontrol için kullanmak mümkün. Benzer şekilde AirPlay, Mac bilgisayarlardaki ekran görüntüsünü Apple TV aracılığıyla harici ekranlara aktarma fırsatı da veriyor.

apple-tv-airplay-580

Chromecast cihazı herhangi bir kullanıcı arayüzü veya kontrol imkanı sağlayan uzaktan kumanda sunmuyor. Sadece içerik akışı tarafına odaklanan bu cihazda uygulamalar Google’ın akış teknolojisine bağlanıyor ve buradan Chromecast’e neyi oynatacağı komutu bildiriliyor. Mobil cihaz üzerindeki kullanıcı deneyimi bakımından Chromecast AirPlay’e benziyor. Destekleyen uygulamalar içinde görüntülenen Chromecast ikonuna dokunun, hedef cihazı seçin ve oynatmaya başlayın.

chromecast-ready-to-cast-250713

Neler İzlenebilir?

AirPlay uzun zamandır hizmet veriyor ve bu servisi birçok uygulama kullanıyor. Türkiye’de de Turkcell TV, Tivibu Cep gibi uygulamalar AirPlay desteği sunuyor. Ayrıca YouTube ve Vimeo gibi uygulamalar da AirPlay desteği sunuyor, bu sayede popüler video paylaşım sitelerindeki içerikleri de AirPlay destekli cihazlar aracılığıyla izlemek mümkün oluyor. Chromecast ise yazının başında da belirttiğimiz gibi Google Play Filmler, Netflix ve YouTube ile yola çıktı. Üstelik ilk iki servis Türkiye’de faaliyet göstermiyor.

chromecast-desteklenen-servisler-250713
Chromecast başlangıçta yukarıdaki servislerle kullanıma sunuldu.

Chromecast’i YouTube videolarını akıtmasının dışında çekici kılan bir diğer özellik ise Google’ın web tarayıcısı Chrome’da açık olan sayfaları bağlı TV’de göstermesi. Henüz beta aşamasında olan bu pratik çözümle web sayfalarındaki fotoğraf galerilerini, videoları da göstermek mümkün oluyor. Üstelik Windows veya Mac üzerinde çalışan Chrome’daki sayfaları Chromecast’e aktarma imkanı sunuluyor, bu da geniş çaplı bir bilgisayar desteği anlamına geliyor.

Üçüncü taraf desteği

AirPlay olgunlaşmış bir teknoloji olmanın verdiği avantajla birçok yazılım geliştirici tarafından kabul gören ve uygulamalarda yer verilen unsur oldu. Birçok video uygulaması AirPlay desteği sayesinde içerikleri Apple TV üzerinde oynatmaya imkan verirken, bazı oyun geliştiricileri de AirPlay yardımıyla oyun deneyimine ikinci ekranı da ekliyor. FIFA 13 gibi oyunlar AirPlay desteği sayesinde mobil cihazların kumanda cihazı olarak kullanılmasına ve görüntünün TV’den takip edilmesine imkan tanıyor. Öte yandan birçok internet radyo ve müzik dinleme uygulaması da AirPlay sayesinde müziği Apple TV veya harici hoparlör veya ses sistemlerine aktarabiliyor.

chromecast-youtube-250713

Google da AirPlay’in ulaştığı noktanın farkında olmalı ki, geliştiricileri işin içine dahil etmeyi ve bu şekilde Chromecast ekosistemini büyütmeyi hedefliyor. Üstelik bu plan sadece Android ile sınırlı kalmıyor. SDK ve API desteği sunan Google, böylelikle uygulama geliştiricilerinin Chromecast’ten yararlanmasına izin veriyor. SDK Android, iOS ve Chrome OS platformlarını destekliyor. Bu arada Google, donanım iş ortaklarının da Chromecast teknolojisini ürünlerine entegre edeceklerinin müjdesini verdi. Bu da yakın gelecekte Chromecast destekli TV veya set üstü cihazları göreceğimiz anlamına geliyor.

Sonuç

AirPlay olgunlaşmış ve pratik bir teknoloji olmanın avantajını sonuna kadar kullanıyor. Geliştirici desteği sayesinde AirPlay’den yararlanan birçok uygulama bulunuyor. Ancak AirPlay’in yalnızca Apple cihazlarına özel bir kablosuz aktarım teknolojisi olması bu teknolojiyi sınırlıyor. AirPlay’den en iyi şekilde yararlanmak için 300 TL gibi bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor.

AirPlay

Chromecast

Desteklenen Uygulamalar onay-isareti onay-isareti
YouTube onay-isareti onay-isareti
Netflix onay-isareti onay-isareti
TuneIn Radio onay-isareti carpi-isareti
Yansıtma onay-isareti  Sadece Chrome’da
HD Oynatma  1080p  1080p
Çift Ekranda Oyun onay-isareti carpi-isareti
İçerik Akıtma Cihazdan cihaza  Sadece buluttan
Üçüncü taraf API desteği onay-isareti  onay-isareti
Sertifikalı üçüncü taraf donanım onay-isareti  carpi-isareti
Platform Desteği
iOS onay-isareti onay-isareti
Android carpi-isareti onay-isareti
Windows carpi-isareti onay-isareti
OS X onay-isareti onay-isareti
Chrome OS carpi-isareti onay-isareti
Windows Phone 8 carpi-isareti carpi-isareti
Uzaktan Kumanda Donanımı onay-isareti carpi-isareti

Chromecast de kullanıcı deneyimi bakımından AirPlay’inkine benzer bir deneyim sunuyor. Ancak arka plandaki işleyiş biraz daha farklı, Chromecast’in internet üzerinden doğrudan akış yapması durumu söz konusu. Bu da kaynak cihazda video uygulamasını kapatıp başka işleri de yapmayı daha kolay kılıyor. Aslında benzer bir imkan AirPlay’de de sunuluyor, ancak çok yaygın şekilde kullanıldığı söylenemez. Google’ın Chromecast’i sadece kendi ekosistemiyle sınırlamaması ve iOS’i de destek kapsamına alması bu teknolojinin yayılması açısından önemli. Eğer iOS uygulamaları içinde Chromecast desteği hatırı sayılır bir noktaya gelirse, iOS cihaz sahipleri Apple TV ile Chromecast destekli bir cihaz arasında seçim yapma noktasına ciddi ciddi gelebilir. Öte yandan her ne kadar imkanları daha da kısıtlı olsa da Chromecast’in 35 dolarlık fiyatı da Apple TV’ye karşı bir avantaj olarak değerlendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER