EğlenceManşetler

Chromecast 2 yeni bir görünüm ve modern Wi-Fi desteğiyle geliyor

google-chromecast-2-290915

Google’ın bugün San Francisco’da düzenlediği etkinlikte yeni Nexus 5X ve Nexus 6P ile birlikte bir de Chromecast cihazı tanıtması bekleniyordu. Ancak Google karşımıza bir yerine iki yeni Chromecast cihazıyla çıktı. Bunlardan bir tanesi video yayınına odaklanan ikinci nesil multimedya aygıtı, diğeriyse 3.5 mm. kulaklık jakına sahip herhangi bir cihaza takılan ve ona kablosuz müzik yayın yetenekleri ekleyen Chromecast Audio aygıtı.

2013’te piyasaya çıkan birinci nesli gibi, ikinci nesil Chromecast de TV’nin arkasına HDMI portu aracılığıyla bağlanıyor; Chromecast mobil uygulamasından veya başka uygulamalardan TV ekranına içerik yayını veya yansıtması yapıyor. İlk ürün gibi, ikinci nesil Chromecast de 35 dolarlık ABD fiyatına sahip. Bu, onu Apple ve diğer şirketlerin ürünlerine göre fiyat açısından daha avantajlı yapıyor.

Ancak yeni video yayın cihazının dikkat çekici yenilikleri ve yükseltmeleri bulunuyor, bu da onu Chromecast tutkunlarının üstünde fazla düşünmeen terfi edecekleri bir cihaz hâline getiriyor.

Öncelikle ikinci nesil Chromecast yeni bir görünümle geliyor, hem estetik hem de işlevsellik açısından. Yeni Chromecast artık bir parmak USB aygıtına benzemiyor, onun yerine yuvarlak ve diske benzeyen bir plastik cihaz. Uzunca ve bükülebilen bir HDMI kolu var ve bu kol uzayabiliyor. Google, böylelikle Chromecast’in TV’nin arkasından dışa doğru uzatılabileceğini, arkadaki sıkışık port alanında Chromecast’in yanına başka cihazların da bağlanabileceğini belirtiyor. Limon sarısı ve açık kırmızı renk seçenekleri klasik siyahın yanında yer alıyor.

google-chromecast-2-290915-2

Google, Chromecast’i modern Wi-Fi yayın standartlarını, diğer bir deyişle 5 GHz 802.11ac’yi desteklemesini de sağlıyor. Cihazın içinde optimize edilmiş Wi-Fi yayın desteği için üç farklı anten bulunuyor, halbuki birinci nesil Chromecast’te sadece tek bir anten vardı. Bu arada Chromecast ekibi yeni Chromecast’in anten yapısının tasarımı için Google OnHub ekibiyle çalıştığına da dikkat çekiyor.

“Fast Play” olarak adlandırılan bir özellik de yeni Chromecst’in özellikleri arasında bulunuyor. Böylelikle Chromecast’in bir video yayın uygulamasının içeriğini önceden yakalaması ve kullanıcının izlemek isteyebileceğini düşündüğü içeriği oynat tuşuna basıldığı anda göstermeye başlaması mümkün kılınıyor. Bu özelliğin teknik detayları, örneğin telefon ile Chromecast’in yazılımı ve video dağıtımında bulunan web servisi arasındaki koordinasyon biraz karmaşık gibi görünse de, sonuç olarak video izlemek için beklemek gerekmeyecek gibi görünüyor.

Google, şimdi Chromecast üzerinden yayını destekleyen binlerce uygulamanın olduğunu söylüyor. Başlangıçta sadece bir elin parmaklarının sayısı kadar uygulamanın desteklendiği düşünülünce, platformun nereden nereye geldiği ortaya çıkıyor. Chromecast uygulamasının kendisi de toptan yenilemeden geçiyor. Şimdiye kadar Chromecast uygulamasında geçirilen zaman çok azdı, ancak Google şimdi Chromecast uygulaması içindeki keşfetme işlevlerini iyileştirdi. “What’s On” adı verilen bölümde kullanıcının telefonuna indirdiği video yayın uygulamalarındaki popüler içerikleri gösteriyor.

İkinci nesil Chromecast’in 4K içerik desteğine sahip olmaması, 4K TV sahiplerini biraz üzecektir. Ancak Google şu an için 4K desteğini Android TV ile sunmaya odaklanmış durumda.

 

Google’ın TV ürünlerinin yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Rishi Chandra, Google’ın 2013 yılında Chromecast’i çıkardıktan bu yana küresel çapta 20 milyon Chromecast satışı gerçekleştirdiğini kaydetti. Google yeni Chromecast’lerle birlikte bu sayıyı daha da yukarı çıkarmayı amaçlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER