Teknoloji

Chrome ve Opera Google’ın WebKit’ten türettiği Blink gerçekleme motoruna geçiş yapıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, şu anda Chrome’da web sayfalarını görüntülemek için yararlandığı WebKit gerçekleme motorunu kullanmayı sonlandıracağını açıkladı. Google, bunun yerine WebKit’i kendine göre şekillendirerek oluşturduğu “Blink” adlı yeni bir gerçekleme motorunu kullanacak. Şirket bu hamlesiyle karmaşıklığı azaltarak geliştirme sürecini hızlandırmayı planlıyor.

chrome-logo-050313

Chrome web sayfalarının yüklenmesi için farklı süreçler kullanıyor, “çoklu süreç mimarisi” olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde bir web sayfası çöktüğünde açık olan diğer sekmelerin düzgün şekilde çalışması sağlanıyor. Hiç şüphesiz, kendi teknik kurulumunu uygulamak Google için WebKit gerçekleme motorunu kullananlara göre daha karmaşık bir yol izlemesine neden oluyordu.

Google’ın bu hamlesi web’in geleceğini nasıl etkileyecek? Blink, WebKit’in yeniden düzenlenmiş, özelleştirilmiş bir versiyonu olacağı için web geliştiricileri muhtemelen Blink ve Chrome desteği sunmak için çok fazla ek zahmete girmeyecekler. Ancak bu durum ilerleyen zamanlarda değişebilir de. Özellikle mobil web siteleri içinde olmak üzere, WebKit tarayıcıları için geliştirilen birçok web sitesi bulunuyor. Google, bu değişimle birlikte web geliştiricilerinin özel olarak belirli bir tarayıcıyı veya tarayıcı grubunu hedefleme alışkanlığından vazgeçeceğini ve daha standart bir yaklaşımı uygulayacaklarını öne sürüyor. Her ne kadar web standartlarının hızlı bir dinamik gösterip göstermeyeceği bilinmese de, Google’ın bu hamlesi WebKit kullanmayan Microsoft ve Mozilla için iyi haber olabilir.

WebKit’e daha yeni geçiş yapan Opera da Google ile birlikte hareket ediyor gibi görünüyor. Opera’dan Bruce Lawson’ın yaptığı açıklamaya göre, Opera gelecekte Blink’e katkıda bulunacak ve bu yeni motor Opera’nın tarayıcılarını güçlendirecek.

Bu yeni dönem Apple’ı ve tarayıcısı Safari’yi kısa vadede fazla etkilemez gibi görünüyor. WebKit ve özellikle Safari şu anda mobil web’in baskın gücü konumunda. Web sayfalarında Blink’i desteklemek için yapılacak değişiklikler sayfaların Safari üzerinde çalışma şeklini etkilemeyecek gibi görünüyor. Aslına bakarsanız, açık kaynak projesi olan WebKit’teki karmaşıklıklardan kurtulmak Apple’ın da projelerini daha hızlı şekilde geliştirmesine katkıda bulunabilir.

Google’ın Blink sayesinde Chrome’a ne gibi yenilikler ekleyeceğini veya ne gibi değişiklikler yapacağını görmek için beklemek gerekiyor. Google’ın sitesinde Blink için yer alan ifadelerden web sayfalarının gerçekleme süreçlerinin daha küçük ve ayrık süreçlere bölüneceği anlamı çıkarılabilir. Bu da web tabanlı uygulamaların yerel uygulama tabiatına daha fazla yaklaşması anlamına gelir ve teoride bir web sitesi içinde yer alan Flash gibi unsurların çökmesi hâlinde tüm web sitesinin çökmemesi de sağlanabilir.

Google’ın gittiği bu değişiklik Chrome OS’e de daha fazla momentum kazandırabilir. Genel olarak Chrome internet tarayıcısına bağlı olarak çalışan bu işletim sistemi için daha güçlü bir gerçekleme motorunun kullanılması, daha güçlü ve kullanışlı uygulamaların da kullanılabilmesi anlamına geliyor.

Bu değişikliklerin meyvelerinin ne zaman toplanacağı şu an için netleşmiş değil. Daha çok yeni olan Blink’in Chrome üzerinde tamamen hakimiyet kurması biraz zaman alacak gibi görünüyor.

İlgili >> Chromium Blog, Blink

İLGİLİ HABERLER