Teknoloji

Chrome uygulamaları Android ve iOS yolunda

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google geçtiğimiz aylarda Chrome uygulamalarının mobil işletim sistemlerine de gelebileceğini, bu web uygulamalarının paketlenmiş versiyonlarının Google Play veya iTunes App Store’dan da dağıtılabileceğini kaydetmişti. Tabii ki, bu ilerleyen zamanlarda planlanan bir şeydi, öncelikle Windows masaüstü ortamları hedefleniyordu ve bu hedefe uygun adımlar atıldı.

chrome-uygulama-baslatici-060913

Görünüşe göre Chrome uygulamaları Android ve iOS tarafına tahmin edilenden daha önce gelecek. Google yeni bir araç takımı sayesinde uygulamaları mobil ortamda çalıştırmanın yolunu buldu. En erken gelecek ay içinde de bu araçların beta versiyonunun yayınlanması hedefleniyor.

The Next Web tarafından verilen habere göre, Google Chrome uygulamaları için açık kaynak kodlu Apache Cordova araçlarını kullanarak bir uyumluluk katmanı geliştirme üzerinde çalışıyordu. Chrome uygulamaları Chrome’a özel kodları kullanarak bilgisayarın grafik işlemci birimi veya diğer yerel donanım ile etkileyici işler yapabiliyor. Google aynı işleri Cordova eklentileriyle mobil cihazlarda da gerçekleştirmenin yolunu buldu. Söz konusu eklentiler Chrome uygulama API’larının eşdeğerlerini oluşturup mobil ortamda bunları çalıştırma imkanını sunuyor.

Google’ın Kanada Waterloo’da bulunan ekibi Chrome uygulamalarının çalıştırılmasını mümkün kılacak geliştirici araçları üzerinde çalışıyor. Çalışmaların en son versiyonları şu anda GitHub üzerinden erişime açılmış durumda. Araçların son hâlini ne zaman alacağı bilinmiyor, ancak yazılımcıların kolları sıvaması da çok uzun zaman almayacaktır gibi görünüyor. Yazılımcı öncüsü Joe Marini birkaç gün önce beta formunun ocak ayında yayınlanmasının planlandığını kaydetmişti.

İlgili >> The Verge, The Next Web, GitHub (MobilChromeApps)

İLGİLİ HABERLER