Teknoloji

Google’ın yeni algoritması Chrome’u hızlandıracak

chrome hızlandırma

Chrome bundan böyle web sayfalarını şimdiye kadar deneyimlediğinizden daha hızlı şekilde yükleyecek. Google’ın geçtiğimiz eylül ayında çıkardığı Brotli adlı yeni bir Chrome hızlandırma ve sıkıştırma algoritması sayesinde, Chrome web sayfalarını mevcut sıkıştırma motoru Zopfli’nin yaptığından yüzde 26’ya varan oranda daha fazla sıkıştırıyor. Bu, gerçekten de etkileyici bir artış.

Google’ın web performans mühendisi Ilya Grigorik’e göre, Brotli çıkışa hazır. Böylelikle Chrome kullanıcıları Chrome’un yayınlanacak gelecek versiyonuyla birlikte yüklenme sürelerinin kısaldığını hissedecekler.

Google, Brotli’nin Chrome’un mobil kullanıcılarına da veri maliyetlerini düşük tutma ve pil tüketimini azaltma gibi konularda yardımcı olacağını söylüyor. Şirket Brotli’yi yeni bir veri formatı olarak tanımlıyor ve diğer web tarayıcılarının da yakın gelecekte uyum sağlamasını umuyor. Firefox bu teknolojiyi kullanacak ilk tarayıcı gibi görünüyor.

Gelecek haftalarda web sayfalarının biraz daha hızlı şekilde yüklendiğini hissederseniz, Brotli devreye girmiş demektir.

İLGİLİ HABERLER