Teknoloji

Cep telefonundan yayılan radyasyon kısırlığa yol açıyor olabilir

Eğer gelecekte çocuk sahibi olmak istiyorsanız, cep telefonunuzu bir kenara bırakmak iyi olacaktır. “Journal of Andrology” yayınının son sayısında yayınlanan bir makale, son zamanlarda yayınlanan raporların cep telefonu kullanımı ve semen kalitesi arasında muhtemel bir bağlantı olduğunu ortaya koyduğunu içeriyor.

Makalenin yazarı, Katanya Üniversitesi’nden Dr. Sandro La Vignera, 2008 yılında 361 erkek üzerinde bir kısırlık kliniğinde yapılan araştırmaya atıfta bulunuyor. Bu araştırma cep telefonu edinme süresiyle azalmış semen kalitesi arasında doğrudan bir bağlantı olduğu sonucuna varmıştı. Tavşanlar üzerinde yapılan araştırma ise günde 8 saat boyunca olacak şekilde 12 hafta boyunca 800 MHz’de sinyal salınımı yapan bir cep telefonuna maruz kalan tavşanların araştırmanın başlamasından sadece altı hafta sonra sperm yoğunluklarının düştüğü saptanmış. Spermlerin yumurtaya doğru hareketinin düzgünlüğünü simgeleyen sperm motilitesi de onuncu haftadan itibaren azalmaya başladığı keşfedilmiş. Benzer sonuçlar sıçan ve farelerde de gözlenmiş.

Genelde klinik araştırmalar, cep telefonu kullanımının azalmış sperm yoğunluğu, motilitesi, morfolojisi ve yaşama kabiliyetiyle bağlantılı olduğu sonucuna varıyor. La Vignera’ya göre radyo frekans bandında elektromanyetik radyasyona maruz kalmak testosteron biyosentezini azaltır, spermatojenezi bozar ve sperm DNA’sında zarara neden olur. Ortadaki kanıtlara rağmen yazar hâla daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor. Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’nde bulunan Kamu Sağlığı Fakültesi altında faaliyet gösteren Aile ve Toplum Araştırma Merkezi’nde görevli Dr. Joel Moskowitz, CNET’e yaptığı açıklamada, GSM ya da CDMA cihazlarının sperm sağlığı için iyi olup olmadığının açığa çıkarılamadığına işaret etti. “Eğer daha fazla araştırma yapılırsa, daha sağlam sonuçlara sahip olacağız ve müşterilere de bir seçenek sunulacak.” diye konuşan Moskowitz üreme organlarına diğerlerine göre daha az zararı dokunan telefon veya hücresel servislerin bulunabileceğine dikkat çekti.

İlgili – CNET
İlgili – Journal of Andrology [PDF]

İLGİLİ HABERLER