Manşetler

Cep telefonlarının kansere yol açmadığı sonucuna varan bilimsel çalışmaların sayısı artıyor

Cep telefonunun kansere yol açıp açmadığı konusunda yıllardır süren bir tartışma var. Sonuçları geçtiğimiz cuma günü yayınlanan bir araştırma doğru karar konusunda biraz yardımcı olabilir. İngiltere, İsveç ve ABD’den bir grup uzman bir araya gelerek geçmişte yapılan çalışmaları derinlemesine incelemeye tabi tuttu.

Uzmanların ulaştığı sonuca göre, mevcut kaynakça giderek artan oranda cep telefonlarının yetişkinlerde beyin tümörüne yol açtığı teorisine karşı. Araştırmacılar bir yandan cep telefonlarının kansere yol açtığı fikrini destekleyen biyolojik mekanizmaları sorgularken, bir yandan da uzun zamandır süregelen bazı belirsizliklerin varlığını teyid ediyor. Örneğin, çocuklarda tümör etkisi konusunda bilgi eksikliği mevcut, ayrıca uzun dönemli araştırmaların sonucunda çıkarılmış verilerin eksikliği söz konusu.

Sözünü ettiğimiz bu araştırma Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kendi kaynakça incelemesini yaptıktan birkaç hafta sonra geldi. WHO’nun inceleme sonuçlarına göre cep telefonları potansiyel kanserojen olarak nitelendirilebilirdi. Ancak, İngiltere’de Kanser Araştırma Enstitüsü’nde profesör olarak görev yapan ve son araştırmanın lideri sıfatını taşıyan Anthony Swerdlow grubunun yaptığı çalışmanın WHO’nun sonucunun tersini söyleme zorunluluğunun bulunmadığını söylüyor. Çünkü WHO kendi sınıflandırma sistemine göre bir çıkarımda bulunuyor. Örgütün gözünde sebzeler ve kahve de potansiyel kanserojen olarak nitelendiriliyor.

Ne yazık ki, cep telefonlarının kansere yol açıp açmadığına dair tartışma daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Yine de, Swerdlow önümüzdeki birkaç yıl içinde daha kesin sonuçlara ulaşacaklarını tahmin ediyor.

İlgili – Reuters

İLGİLİ HABERLER