Teknoloji

Carrier IQ skandalının ortaya çıkmasının ardından davalar gelmeye başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Teknoloji dünyasında şu sıralar en önemli gündem maddesi Carrier IQ adlı şirketin izleme yazılımı. Birçok akıllı telefonda bulunduğu iddia edilen bu yazılım telefonla ilgili tanı amaçlı durum bilgilerini cihaz üreticilerine veya mobil operatörlere gönderme görevini üstleniyordu. Kullanıcıların hemen hemen hepsi bu yazılımın sessiz sedasız biçimde arka planda çalıştığından habersizdi. Bir güvenlik araştırmacısı bu yazılımın sadece tanı bilgilerini toplayıp göndermekle yetinmediğini ortaya çıkarınca kıyamet koptu.

Konuyla ilgili olarak üreticilerden ve mobil operatörlerden art arda açıklamalar geldi. Son gelen haberler ise bu olayın bir telekulak davalarının açılmasına neden olmaya başladığını gösteriyor. İlk olarak ABD’nin Missouri eyaletinde yaşayan bir HTC akıllı telefon sahibi Carrier IQ ve HTC Amerika’yı telefonuyla yapmış olduğu gizli görüşmeleri kendi izni olmadan izlediği nedeniyle mahkemeye verdi. İkinci dava ise Kaliforniya eyaletindeki dört akıllı telefon kullanıcısı tarafından HTC, Samsung ve Carrier IQ aleyhine açıldı. Son olarak Deleware Federal Mahkemesinde de Apple, HTC, Samsung ve Motorola gibi üreticilerle Sprint, T-Mobile ve AT&T gibi mobil operatörlerin aleyhine toplu dava açıldı

HTC ve Samsung yaptıkları açıklamayla Carrier IQ yazılımını en azından ABD’de piyasaya sundukları telefonlara mobil operatörlerin talepleri doğrultusunda yüklediklerini itiraf etmişti. Aynı şekilde Apple da iOS işletim sisteminde Carrier IQ yazılımının yer aldığını itiraf etmişti.

İlgili – ComputerWorld
İlgili – PR NewsWire

İLGİLİ HABERLER