Teknoloji

BlackBerry uygulaması geliştirmek için hangi geliştirme platformu uygun?

BlackBerry App World’ün paylaşılan rakamları BlackBerry platformunun yazılım geliştiricilerine para kazanmak için iyi bir fırsat sunulduğunu gösteriyor. Pekiyi, yazılımcılar BlackBerry kullanıcılarına uygulama sunmak için hangi yolu seçmeli? RIM, yazılım geliştiricilerine BlackBerry uygulamalarını geliştirmeleri için farklı yöntemler sunuyor. Şirketin Uygulama Platform ve Araçları Ürün Yöneticisi Tim Neil, BlackBerry DevCon Europe‘ta bunlar hakkında detaylı bilgiler verdi.

BlackBerry 5, 6 ve 7 platformlarında işler genelikle HTML5 veya Java ile çözülmeye çalışılırken, PlayBook OS ile birlikte işin içine HTML5’in yanında QNX, Adobe Air, Cascades gibi farklı platformlar da dahil oluyor. BlackBerry 10’un gelişiyle birlikte reklam, ödeme, BBM, itme servisleri, vb. tüm uygulamaların sözünü ettiğimiz platformlar dahilinde geliştirilmesi sağlanacak. QNX sayesinde uygulama geliştiricilerine BlackBerry platformu için doğal uygulama geliştirme fırsatı sunuluyor. HTML5 ve RIM’in HTML5’in sınırlarını daha da genişleten BlackBerry WebWorks çerçevesi sayesinde uygulama geliştiricileri web tabanlı uygulama geliştirme konusunda büyük avantajlar kazanıyor.

Adobe Air desteği sayesinde yazılım geliştiriciler tek bir uygulamayı farklı platformların yanında BlackBerry cihazlarında da çalıştırma fırsatı sunacak. Farklı Adobe Air tabanlı uygulamaların çalışması sırasında bataryanın hızlı bir şekilde tüketilmemesi için gerekli ayarlamalar doğal olarak yapılıyor. RIM, bu işi sisteme fazla yüklenmeden hâlledeceğini düşünüyor.

En çok ilgi çeken konu BlackBerry cihazlarında, özellikle PlayBook’ta, PlayBook OS 2.0 ile birlikte gelecek Android uygulamalarını çalıştırma desteği. RIM, genel olarak Gingerbread için geliştirilmiş uygulamalara odaklanmış durumda. Android geliştiricilerinin Google’ın işletim sistemiyle çalışan mobil cihazlar için geliştirdiği uygulamalar kolay bir şekilde, içindeki Android Market bağlantıları ve Android atıfları ayıklanarak ve BlackBerry platformuna uygun hâle getirilerek kolaylıkla BlackBerry ortamına monte edilebilecek. Neil’ın belirttiğine göre Android uygulamalarının yüzde 65’lik bir kısmı herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duymadan çalışabilecek. Ancak Android uygulamalarının BlackBerry PlayBook’ta çalışması sırasında bazı kısıtlamalar söz konusu olacak.

Google Haritalar, C2DM gibi eklenti kütüphaneleri, Android donanımsal kamera API’si sayesinde kamera görüntüsünün gömülmesi, SIP, VoIP, Bluetooth API’ları, bileşenler, herhangi bir kullanıcı arayüzüne sahip olmayan uygulamalar Android çalıştırıcısının destek kapsamı dışında olacak. Android uygulamalarının güvenliği konusunda endişeler her geçen gün daha da artıyor. Ancak RIM diğer uygulamalar için uyguladığı filtreleme ve kontrol mekanizmasını Android tabanlı uygulamalar için de kullanacak, böylelikle BlackBerry kullanıcılarına güvenli bir uygulama ekosistemi sunulmaya devam edecek.

RIM, uygulama geliştiricilerine farklı alternatif ve yollar sunarak BlackBerry App World üzerindeki uygulama sayısını ve BlackBerry kullanıcıları için sunulan seçenekleri arttırmayı hedefliyor. Sunulan avantajlar ve araçlar bu hedefe varılmasında ne kadar katkıda bulunacak, bunu zamanla göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER