İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: BlackBerry Curve 9360 – Galeri & Video

blackberry-curve-9360-inceleme-00022

RIM’in BlackBerry Curve serisinin kendine has bir hayran kitlesi var. Uygun fiyatlarıyla özellikle gençleri BlackBerry cihazlarıyla buluşturan Curve serisinin son üyelerinden bir tanesi olan BlackBerry Curve 9360 da geçtiğimiz haftalarda Turkcell’in öncülüğünde Türkiye’de piyasaya sunuldu.

BlackBerry Curve 9360 hem donanım, hem yazılım hem de tasarım açısından selefi Curve 9300’a göre hatırı sayılır yenilikler içeriyor. Pekiyi, BlackBerry Curve 9360 üzerinde yapılan bu güncelleme ve değişiklikler hakkını ne kadar veriyor. Cihazın artıları ve eksileri neler? Yazının devamında daha önce hızlı bir incelemeden geçirdiğimiz BlackBerry Curve 9360’ı daha detaylı bir şekilde masaya yatırıp bu soruların cevaplarını arayacağız.

Video: BlackBerry Curve 9360 İncelemesi

Galeri: BlackBerry Curve 9360 İncelemesi
[nggallery id=838]

Donanım

BlackBerry Curve 9360 109 x 60 x 11 mm.’lik boyutlara sahip. Kapladığı alan bakımından Curve 9300’dan farklı olmasa da, selefine göre 2.9 mm. daha ince olması büyük fark yaratıyor. Ağırlık da 99 grama düşürülmüş. Boyut ve ağırlıkta yapılan indirimler sayesinde ortaya elde daha rahat tutulabilen ve zevkli bir cihaz çıkmış. Cihazın arka kapağı da ön yüzeyiyle aynı malzemeden yapılmış, her ne kadar bu durum parmak izlerinin daha fazla tutulmasına yol açsa da, cihazı daha kaliteli gösterdiği de bir o kadar gerçek. Her ne kadar kıvrımlı hatlar korunsa da, Curve 9300’e göre biraz daha düz bir tasarımın tercih edildiği de gözden kaçmıyor.

blackberry-curve-9360-inceleme-00014

BlackBerry Curve 9360’ta 2.44 inç, 480 x 360 çözünürlüklü TFT ekran yer alıyor. Curve 9300 ile hemen hemen aynı büyüklüğe sahip olan ekranda yapılan çözünürlük artırımı sayesinde piksel yoğunluğu daha yüksek, bu sayede daha keskin görüntüler sunan bir ekran elde edilmiş. Ekranın renk dengesi ve kontrastı da iyi ayarlanmış. Cihazın görüş açısı o kadar yüksek değil, ekrana bakış açısını yükseltmeye başladığınızda beyazların daha beyaz, koyu renklerin ise siyaha daha yakın görüneceğini farkedebilirsiniz. Cihazda yer alan çevresel ışık sensörü ise ortamın ışık koşullarına göre ekranın parlaklığının artırılmasını ya da azaltılmasını sağlıyor. Güneşli hava gibi dış ortamlarda ekranın parlaklığı otomatik olarak artırılıyor, bu da daha iyi bir görüş sağlıyor. Bu arada en önemli şeyi de söylemeden geçmeyelim. Ekran dokunmatik değil, bu da BlackBerry Curve 9360’ı kullanırken ekranın hemen altında ortada yer alan optik trackpad’e ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor.

[pullquote_right] Curve 9300’dakine göre daha yumuşak ve yazarken daha az ses çıkaran bir klavyeyle karşı karşıyayız. [/pullquote_right]

BlackBerry Curve 9360’ın ekranının altında yer alan tuş takımı ve QWERTY klavyenin BlackBerry Bold 9900’dakine benzediğini söyeyebiliriz. Tuşların konumlarına göre sağ veya sol kenarlarına hafif tümsek yapılmış, böylelikle klavyeyle yazmak daha kolay hâle getirilmiş. Ayrıca Curve 9300’dakine göre daha yumuşak ve yazarken daha az ses çıkaran bir klavyeyle karşı karşıyayız. BlackBerry Curve 9360’ın etrafındaki giriş çıkışlarda da inceliğe bağlı olarak bazı oynamalar yapılmış. Sol kenarda microUSB portu yer alırken, sağda ise ses kontrol tuşları ve ortak tuş yer alıyor. Sağdaki tuşlar oldukça inceltilmiş, ancak biraz daha çıkıntılı hâle getirilmiş. Cihaza karşıdan bakarken elinizle kenarını yoklamalısınız ki, tuşları farkedebilesiniz. Ancak bu durumun rahatsız edici olmadığını söylemeliyiz. Curve 9300’ın tepesinde yer alan müzikçalar tuşlarına 9360’ta elveda denmiş, bunun yerine ekran kilit tuşu ve 3.5 mm.’lik kulaklık jakı bu bölümde yer alıyor.

blackberry-curve-9360-inceleme-00007

[pullquote_right] Pil kapağını kaldırmak için tırnaklarınızın biraz uzun olması gerekebilir. [/pullquote_right]

BlackBerry Curve 9360’ın arkasında 5 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. Kamera bölümünün altında ise pil kapağı bulunmakta. Pil kapağını kaldırmak için tırnaklarınızın biraz uzun olması gerekebilir. Yoksa açmak için ek birkaç saniye harcamak zorunda kalabilirsiniz. Yine de, sağda yer alan tuşların altındaki bölümlere çalışmak pil kapağını daha rahat kaldırmanızı sağlayabilir. Pil kapağını kaldırdığınızda karşınızda 1000 mAh’lik batarya, SIM kart ve microSD kart yuvalarını göreceksiniz.

BlackBerry Curve 9360’ın içinde 800 MHz işlemci, 512 MB RAM ve 512 MB dahili bellek yer alıyor. Bize gelen test cihazında 4 GB’lık microSD kart da takılı geldi. Temel depolama alanı olarak microSD kartın kullanılması gerekiyor, 512 MB pek yetecek gibi görünmüyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + A2DP, GPS, HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA gibi kablosuz bağlantı desteklerine sahip olan bu cihazda ayrıca NFC desteği de mevcut.

Yazılım

BlackBerry Curve 9360’ta BlackBerry OS 7.0 işletim sistemi çalışıyor. Bu işletim sisteminin detaylarını BlackBerry Bold 9900 incelemesinde vermiştik. Detaylı bir anlatım için o incelememizi inceleyebilirsiniz. BlackBerry Curve 9360’taki BlackBerry OS 7.0 deneyimini farklı kılan ise işletim sistemini sadece optik trackpad ile kontrol etme zorunluluğunun olması. Parmakları ekrana dokunarak kontrol etmeye alışan kitleler için sadece optik trackpad’i kullanmak zor gelebilir, ancak BlackBerry OS 7.0 bu kontrol mekanizması da hesaba katılarak tasarlandığı için rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Ancak arayüzün farklı bölümlerine geçmek için birkaç ek hareket yapmanız gerekebilir.

blackberry-curve-9360-inceleme-00015

BlackBerry Curve 9360’ta çoğu standart BlackBerry uygulaması yüklü geliyor. BlackBerry Messenger, E-posta, takvim, harita gibi yeni çıkan her yeni BlackBerry cihazında gördüğümüz uygulama mevcut. Facebook, Twitter, sosyal haber uygulamalarıysa sosyal ağ hesaplarını daha kolay yönetme, abonelikleri daha rahat takip etme fırsatı sunacaktır. Google Talk ve Windows Live Messenger anında mesajaşma uygulamaları da yüklü olarak geliyor. BlackBerry App World’de ise BlackBerry cihazlarına özel binlerce uygulama kullanıcıları bekliyor. Ücretli uygulamalarda Türkçe para birimiyle ödeme imkânı da sunulmakta.

BlackBerry Curve 9360’ta internet deneyiminin vasattan öteye gittiğini söylemek zor. Tamam, mobil siteleri ve çoğu masaüstü web sitesini düzgün bir şekilde açıyor, ancak özellikle giderek daha fazla yüklü hâle gelen masaüstü web sitelerinin tamamen yüklenmesi sırasında beklemeniz gerekebilir. Sunspider Bencmark testinde BlackBerry Curve 9360’ın internet tarayıcısı 7639.5 ms gibi düşük sayılabilecek bir sonuç elde etti. Aslında bu tarayıcının performansına yakında gelecek BlackBerry OS 7.1 güncellemesinden sonra tekrar bakmak en iyisi olacaktır. Bu arada optik trackpad ile kullanım zorunluluğu her ne kadar sayfa içindeki bağlantılara tıklamada meydana gelecek yanlışlıkları önlese de, sayfa içindeki aşağı veya yukarı kaydırma işlemlerini yavaşlatıyor.

blackberry-curve-9360-inceleme-00024

[pullquote_right] İnternetten müzik dinlemeye olanak sağlayan uygulamalar da arka planda çalıştırılabiliyor. [/pullquote_right]

BlackBerry Curve 9360’ta çoklu görev desteği mevcut. Herhangi bir uygulamanın içindeyken BlackBerry tuşuna basıp menüyü açtığınızda, en başta uygulamalar arasında geçiş seçeneğini göreceksiniz. Bunu seçtiğinizde karşınıza çoklu görev ekranı çıkacak. Bu ekran sayesinde en son açık uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz. Cihazın müzik çalar uygulaması aracılığıyla müzik dinlerken müzik dinleyebilir ve başka işlerle uğraşabilirsiniz, ancak kamera uygulamasıyla çekim yapmak hariç. Kamera uygulamasını açtığınızda müzik durdurulacaktır. Arkaplanda müzik dinleme sadece müzik çalar uygulamasına has bir özellik değil. İnternetten müzik dinlemeye olanak sağlayan uygulamalar da arka planda çalıştırılabiliyor.

BlackBerry Curve 9360 da çok yakında BlackBerry OS 7.1 güncellemesini alacak. Bu güncellemeyle birlikte cihazın mobil geniş bant internet bağlantısı kişisel erişim noktası özelliği yardımıyla çevredeki Wi-Fi destekli cihazlara paylaştırılabilecek. Bunun yanı sıra NFC modülünün önemi daha da artacak. BlackBerry Tag özelliği sayesinde cihaz içindeki fotoğraf, URL, kartvizit veya bunun gibi içerikler çok daha hızlı şekilde paylaşılabilecek.

Kamera

BlackBerry Curve 9360’ın arkasında 5 megapikselik, LED flaşlı kamera bulunuyor. Bu kamera 640 x 480 çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Cihazda yüklü gelen kamera uygulamasının pratik olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar cihazın sağında yer alan ortak tuş varsayılanda kameraya atanmış olsa da, optik trackpad’i kullanarak fotoğraf çekmek daha pratik gibi görünüyor. Ekranın altında yer alan çubukta galeri uygulamasına kısayol, coğrafi etiket işlevini kapatıp açma, çekim yapma, flaş ayarı ve sahne modu gibi kontroller bulunuyor.

blackberry-curve-9360-inceleme-00026

[pullquote_right] Coğrafi etiketleme özelliği çekilen fotoğrafların dosya adına yer bilgisini de ekliyor.[/pullquote_right]

BlackBerry Curve 9360’ın kamerası GPS desteği sayesinde çekilen fotoğraflara konum bilgisi ekleyebiliyor. Üstelik bununla da kalmayıp çekilen fotoğrafın dosya adına çekim yapılan yerin adını bile ekliyor. Bu arada optik trackpad’i aşağı veya yukarı doğru sürükleyerek yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmak da mümkün. Söz konusu özellik hem fotoğraf hem de video çekiminde işe yarıyor. Kamera ortamın ışık koşullarına göre gerektiği durumda düşük ışık moduna otomatik olarak geçiş yapıyor. Bu durumun çekilen fotoğraf kalitesine olumlu etkide bulunduğu bir gerçek.

blackberry-curve-9360-kamera-00020

Düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflar vasatın biraz üstünde sayılabilir, ancak detaya indiğinizde gürültünün varolduğunu görebiliriz. Gece yapılan manzara çekimlerinde, özellikle ışıklı bölümlere yakın siyahlar üzerinde artefaktlar göze çarpıyor. Yine de genel olarak, gece performansı çok fena sayılmaz. LED flaş da ışığın olmadığı ortamda gerekli olan aydınlatmayı bir yere kadar sağlayacaktır. BlackBerry Curve 9360’ın sabit odaklı kamerası yakın çekim performansını bir hayli düşürüyor. Her ne kadar özel bir yakın çekim modu olsa da bunun iyi çalıştığı söylenemez. Gündüz yapılan dış ortam çekimleriyse tatmin edici seviyede. Kameranın renk doğruluğu da ışığın yeterlilik durumuna göre daha da artma eğilimi gösteriyor.

Galeri: BlackBerry Curve 9360’ın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=839]

BlackBerry Curve 9360’ın kamerası 640 x 480 çözünürlüklü video kaydıyla yetiniyor. Video kaydı 3GP formatında yapılıyor ve bir dakikalık kayıt ortalama 25 MB’lık bir büyüklüğe sahip. Video kalitesinin ortalama seviyede olduğunu söyleyebiliriz. El titremelerinin görüntüye yaptığı etki o kadar da kötü değil. Rüzgar sesi videoya biraz fazla etki ediyor, ayrıca optik trackpad’i kullanarak yakınlaştırma yaparken gelen ses biraz rahatsız edici. Yine de, BlackBerry Curve 9360’ın çektiği videolar YouTube, vb. ortamlarda paylaşım için yeterli görünüyor.

Video: BlackBerry Curve 9360 Örnek Video

Multimedya

BlackBerry Curve 9360’ın düşük çözünürlüklü ekranı video izlemek için çok müsait görünmeyebilir. Yine de, boş zamanlarında video izlemek isteyenler için gerekli olan video kod desteği sağlanıyor. MP4, H.263, H.264, WMV, DivX ve XviD formatları destekleniyor. Film arşivinizden dilediğiniz dosyaları USB bağlantısı üzerinden ve USB yığın depolama modunun da yardımıyla doğrudan Windows Gezgini üzerinden BlackBerry Curve 9360’a atabilir ve nispeten yüksek çözünürlüklü ve keskin ekranda idare eden bir film keyfi yaşayabilirsiniz. Altyazı dosyalarını da atmayı unutmayın, çünkü BlackBerry Curve 9360’ta gelen doğal video oynatıcı altyazıları da düzgün şekilde göstermeyi başarıyor.

Cihazın uygulama menüsüne baktığımızda bir YouTube kısayolu dikkat çekiyor. Aslında bu kısayol sizi YouTube’un mobil versiyonuna götürüyor. Ancak YouTube’a video yüklemek isteyenlere yardımcı olacak bir kısayol olarak da işlev görüyor. YouTube hesabınızın bilgilerini girerek çekmiş olduğunuz video veya videoları YouTube’a yüklemeniz mümkün.

blackberry-curve-9360-inceleme-00025

[pullquote_right] Hoparlörün cihaza göre bayağı yüksek bir ses çıkışına sahip olduğunu söylemeliyiz. Ne var ki, sesi en yükseğe getirdiğinizde ara sıra patlamalar meydana gelmekte. [/pullquote_right]

Müzik tarafında MP3, eAAC, WMA, WAV ve FLAC gibi formatlar destekleniyor. Müzik çalar uygulaması da düzgün bir arayüze sahip. Üstelik arkaplanda çalışma imkânı sunuyor. Herhangi bir anda çalan şarkı ekranına geçiş yapmak için BlackBerry tuşuna basarak açılan menüdeki Şimdi Çalınıyor seçeneğini takip edebilirsiniz. BlackBerry Curve 9360’ın hoparlörü cihazın arkasında, alta doğru yer alıyor. Hoparlörün cihaza göre bayağı yüksek bir ses çıkışına sahip olduğunu söylemeliyiz. Ne var ki, sesi en yükseğe getirdiğinizde ara sıra patlamalar meydana gelmekte.

Cihazın kutusundan çıkan mikrofonlu kulaklığın üzerinde çalan şarkıyı duraklatmak veya gelen çağrıları kabul etmek için özel bir tuş bulunuyor. Kulaklığın ses kalitesinin vasat olduğunu söylemeliyiz. Frekans filtreleme konusunda çok iyi değil, orta frekanslar fazla güçlü, bu da çalan şarkılarda bas ve tizin yeteri kadar hissedilmemesine ve düz bir sesin duyulmasına nede oluyor.

Performans ve Batarya

BlackBerry Curve 9360’ta yer alan 800 MHz işlemci ve 512 MB RAM ikilisinin fena bir performans sunduğu söylenemez. Uygulama geçişlerinde veya cihazın menülerinde gezinirken çok bir takılma yok. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi internet tarayıcısının performansı vasatın ötesine pek geçmiyor. Öte yandan müzik dinlerken sesi artırmak veya kısmak için tuşlara bastığınızda arada ufak bir gecikmenin olduğunu hissedebilirsiniz. Umarız RIM yazılım tabanlı olduğuna inandığımız bu pürüzleri 7.1 güncellemesiyle birlikte gidermeyi başarır.

blackberry-curve-9360-inceleme-00012

BlackBerry Curve 9300’da 1150 mAh’lik bir batarya yer alırken, belki de inceliğin etkisiyle 9360’taki bataryanın kapasitesi 1000 mAh’e indirilmiş. Günümüzün cihazlarıyla karşılaştırıldığında düşük bir kapasite gibi görünebilir. Ancak ekranın küçüklüğü zaten enerji tüketimini nispeten azaltıyor. Ayrıca çevresel ışık sensörünün de yardımıyla ekranın parlaklığının dinamik şekilde ayarlanması pilin düzgün bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunuyor. Ancak 800 MHz’lik işlemcinin gelişi işleri BlackBerry Curve 9300’e göre biraz daha aleyhe çeviriyor. Katalog değerlerine bakıldığında Curve 9360 tek bir şarjda yaklaşık 5 saat konuşma ve ortalama 300 saat bekleme süresi sunuyor. Fazla yoğun olmayan bir kullanımda cihazın bataryasının tek bir şarjla iki günün biraz üzerinde çalışabileceğini söyleyebiliriz. Normal bir kullanımda ise bu süre 1 ile 1.5 gün arası olarak verilebilir.

Sonuç

BlackBerry Curve 9360 artıları ve eksileri bir arada olan bir cihaz. Dokunmatik ekranların yaygınlaştığı bir ortamda dokunmatik özellikten yoksun olmak olumsuz bir durum gibi görünüyor. Ancak optik trackpad ile işlerin düzgün bir şekilde yürüdüğünü söyleyebiliriz. Ufak tefek yavaşlıklar mevcut, ancak genel olarak ortalama ve düzgün bir performans sunan cihazla karşı karşıyayız. NFC desteğinin bulunması da bir artı sayılır.

blackberry-curve-9360-inceleme-00013

BlackBerry Curve 9360 kısa bir süre sonra bitecek gibi görünen bir Turkcell kampanyası aracılığıyla 24 ay taahhütle, ayda 39 TL’lik ödemelerle sunuluyor. Cihazın peşin satış fiyatıysa 930 TL civarına denk geliyor. Piyasada bu fiyat seviyesine baktığımızda QWERTY klavyeli, Curve 9360 gibi kompakt tasarımlı, üstelik dokunmatik ekranlı Android veya Symbian modelleri görmek mümkün. Ancak Curve 9360’ın tasarımıyla onların çoğunun önünden geçtiğini belirtmeliyiz. Sonuç olarak karar tüketiciye kalmış.

BLACKBERRY CURVE 9360

 

+

  • İnce ve şık tasarım
  • Tümsekli ve yumuşak klavye
  • Yüksek sesli hoparlör
  • NFC desteği
  • İnternet tarayıcısının yavaşlığı
  • Dokunmatik ekranın eksikliği
  • Video çekiminin VGA ile sınırlı olması
İLGİLİ HABERLER