İncelemelerManşetler

BlackBerry Bold 9790 İncelemesi

blackberry-bold-9790-inceleme-14

Kendine has bir hayran kitlesi olan BlackBerry’nin 2011 sonlarında tanıtılan en son üyelerinden bir tanesi olan BlackBerry Bold 9790 birkaç haftadır ülkemizde de satılmakta. Test merkezimizi ziyaret eden bu akıllı telefonu incelemeden geçirdik.

BlackBerry cihazlarının klasik havasını yansıtan, bunun yanı sıra BlackBerry 7 işletim sistemiyle daha da iyi hâle gelen BlackBerry deneyimini sahiplerine sunan bu akıllı telefon ofiste yardımcı olmanın yanı sıra kullanıcıların özel hayatında da yanlarından ayrılmayacak şekilde sosyal medya, anında mesajlaşma, kamera ve multimedya işlevlerini sunuyor. Yazının devamında yer alan BlackBerry Bold 9790 incelemesinde bu cihazın söz konusu işlevleri ne kadar iyi şekilde yerine getirdiğine göz atalım.

Video: BlackBerry Bold 9790 İncelemesi

Galeri: BlackBerry Bold 9790
[nggallery id=959]

[one-third]

[/one-third]

Tasarım

110 x 60 x 11.4 mm.’lik boyutlara ve 107 gr. ağırlığa sahip olan BlackBerry Bold 9790 anlayacağınız kompakt bir tasarıma sahip ve elde rahatlıkla kavranıp kullanılabiliyor. Tek elle tüm kontrol tuşlarına ulaşmak, hatta QWERTY klavyeyi kullanarak yazı yazmak bile mümkün. Telefon büyük kardeşi BlackBerry Bold 9900’a göre biraz küçük, BlackBerry Curve 9360 ile hemen hemen aynı boyutlarda, zaten Bold 9790 ile Curve 9360’ı ilk bakışta birbirinden ayırmak biraz zor olabilir.

blackberry-bold-9790-inceleme-00

BlackBerry Curve 9360’ın 2.45 inç’lik ekranının altında her BlackBerry cihazından alıştığımız çağrı kabul etme, reddetme, geri, menü ve optik iztopu bulunuyor. Curve 9360 ve Bold 9900’da tek bir plaka üzerine yerleştirilmiş olan bu tuşlar Bold 9790’da birbirinden bağımsız şekilde tasarlanmış. Bunun chazı biraz sıradanlaştırdığını söylememiz gerek. Bu kontrol tuşlarının altına tam QWERTY klavye yerleştirilmiş. Diğer 2011 model BlackBerry cihazlarından alıştığımız bu klavyenin tuşları çok sığ ve sert değil, rahat bir şekilde yazı yazmaya imkan tanıyor.

BlackBerry Bold 9790’ın sol kenarında 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, altında microUSB portu, üstte ise ekran kilit tuşu yerleşmiş durumda. Sağ kenarda ise ses kontrol tuşları ve kamera için atanmış ve tabii ki işlevi değiştirilebilen çok işlevli tuş belli belirsiz bir şekilde yer almış. Belli belirsiz diyoruz, çünkü bu tuşları kasada farketmek oldukça zor. Cihazın arkası yumuşaklık hissini fazlasıyla tattıran plastikten yapılmış bir kapak ile örtülü durumda. Bu kapağın üzerinde büyükçe bir BlackBerry logosu var. Bu kapağın üst bölümünde Bold logosu, onun her iki yanında da LED flaş ve 5 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor.

blackberry-bold-9790-inceleme-13

BlackBerry Bold 9790’ın plastik arka kapağı hafif bir ittirmeyle yerinden rahatlıkla çıkarılıyor. Bunu yaptığınızda karşınıza 1230 mAh’lik batarya çıkıyor. Bataryanın yukarısında ise microSD kart yuvası yer almakta. SIM kart yuvası batarya yuvasının altında yer alıyor. Bu da batarya değişimi için cihazın bataryasını çıkarmanız, yani cihazı kapatıp açmanız gerektiği anlamına geliyor.

Donanım

QWERTY klavyeli, bar tipindeki BlackBerry cihazları genellikle fazla büyük olmayan ekranlarla gelir. BlackBerry Bold 9790’da da bu gelenek bozulmuyor. 2.45 inç’lik TFT kapasitif dokunmatik ekran 480 x 360 piksel çözünürlüğe sahip. Nispeten küçük sayılabilecek bir ekrana göre yüksek sayılabilecek bu çözünürlük sayesinde BlackBerry Bold 9790’ın ekranı 245 ppi gibi yüksek sayılabilecek bir piksel yoğunluğuna ulaşıyor. Bu sayede ekrandaki yazılar ve grafikler oldukça yüksek keskinlikte kullanıcıya sunuluyor. Bunun cihaz kullanımına ayrı bir zevk kattığı gerçek.

blackberry-bold-9790-inceleme-06

Her ne kadar kararmalar ve renkte hafif değişimler görmeye başlasak da, ekranın görüş açısının da fena olmadığını söyleyebiliriz. Ekranın dokunmatik olması da, genellikle iztopu kullanımına alışkın olduğunu düşündüğümüz BlackBerry kullanıcıları için alternatif bir kontrol yöntemi sayılır. Bu arada BlackBerry Bold 9790’ın ekranı parlak güneş ışığı altında bile oldukça iyi bir görüş sunuyor, cihazın menülerinde gezinmek, e-posta iletilerini okumak, kamerayı kullanmak rahatlıkla gerçekleştiriliyor.

BlackBerry Bold 9790’da 1 GHz’lik Marvel Trevor MG1 işlemci, 8 GB dahili bellek ve 768 MB RAM yer alıyor. microSD kart yuvasıysa 32 GB’ye kadar kapasitedeki bellek kartlarını destekliyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, HSDPA 7.2 Mbps, HSPA 5.76 Mbps, GPS, A-GPS yer alıyor.

Yazılım

BlackBerry Bold 9790’da BlackBerry OS 7.0 işletim sistemi çalışıyor. RIM Türkiye, çeşitli BlackBerry 7 cihazlarına 7.1 güncellemesini sunmaya başladı, ancak Bold 9790 en azından şimdilik bu güncelleme dalgasının dışında kalmış durumda. Daha önce incelemiş olduğumuz BlackBerry 7 cihazlarının sunduğu kullanıcı deneyimi BlackBerry Bold 9790 hemen hemen aynı şekilde karşımıza çıkıyor.

blackberry-bold-9790-inceleme-17

Giriş ekranı hem dokunmatik ekran hem de optik trackpad üzerinden rahatlıkla kontrol edilebiliyor. Cihazda yüklü olan uygulamalar aşağıdan yukarı doğru genişletilebilir uygulama menüsü sayesinde rahatlıkla ulaşılabilir durumda. Bu arada favoriler, ortam erişimi uygulamaları ve BlackBerry App World üzerinden indirilen uygulamaların kısayolları da ayrı sekmeler altında, daha rahat ulaşılabilir hâlde sunuluyor.

BlackBerry Bold 9790’ın her yerde eksiksiz bir şekilde kullanılabilmesi için BlackBerry Internet Service veya BlackBerry Enterprise Server aboneliği gerekiyor. Zaten bu servis cihazı satın alınırken çoğu kez mecburi olarak kullanıcılara sunuluyor. BIS aboneliğinin olmadığı durumda itme tabanlı e-posta servisi, BlackBerry Messenger, RIM’in geliştirdiği Twitter, Facebook, vb. uygulamaları mobil genişbant bağlantısı üzerinden kullanmak mümkün değil. Wi-Fi bağlantısı olduğu durumda Facebook ve Twitter gibi RIM uygulamalarının kullanılabilir olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

blackberry-bold-9790-inceleme-21

BlackBerry App World üzerinden birçok uygulamayı BlackBerry Bold 9790’a indirmek mümkün. Her ne kadar iOS ve Android’in uygulama mağazaları kadar zengin içerikli olmasa da, BlackBerry App World üzerinde de işe yarayacak yerli veya yabancı birçok uygulama bulunuyor. Mobil internet tarayıcısının performansı orta seviyede, ancak sayfaları yükleme hızı kendi seviyesindeki cihazlarla karşılaştırıldığında fena sayılmaz. Masaüstü web sitelerini hemen hemen düzgün bir şekilde görüntülemeyi başarıyor. Hem optik trackpad hem de dokunmatik ekran sayesinde web sitelerinde gezinme işi düzgün şekilde gerçekleştiriliyor. Bu arada bize gelen test ürününde internet tarayıcısının BIS aboneliği olmadan, 3G şebekesi üzerinde de internette gezinmeye olanak sağladığını belirtmeden geçmeyelim.

Kamera ve Multimedya

BlackBerry Bold 9790’ın arkasında 5 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera bulunuyor. Kamera coğrafi etiketleme, yüz algılama ve görüntü dengeleyicisi gibi özelliklere sahip. Diğer BlackBerry 7 cihazlarından alıştığımız kamera arayüzü BlackBerry Bold 9790’da da karşımıza çıkıyor. BlackBerry Bold 9790’ın tasarımı cihazı dikey şekilde tutarken enine daha uzun fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor. Hem optik trackpad hem de ekranda altta en ortada bulunan çekim tuşu yardımıyla fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Ekran üstü çekim tuşunun her iki yanına yerleştirilen coğrafi etiketleme, flaş ayarı, çekim modları ve fotoğraf galerisine ulaşma fırsatı sunuyor. Video kaydedici moduna geçmek ise biraz zahmetli olacak şekilde BlackBerry tuşuna basınca açılan menünün içine yerleştirilmiş.

blackberry-bold-9790-inceleme-26

BlackBerry Bold 9790’ın 5 megapiksel kamerasının kendisinden beklenecek şekilde bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Renkler oldukça canlı, doğruluk iyi seviyede. Ancak fotoğraflarda köşelere doğru gidildiğinde granülleşme etkisi biraz daha fazla hissediliyor. Otomatik odaklı kameranın makro çekimlerde iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Kapalı ortamlarda LED flaş gerekli olan aydınlatmayı sağlıyor. BlackBerry Bold 9790’ın 5 megapiksel kameraya karşılık VGA (640 x 480) çözünürlükte video çekmesiyse bazılarını memnun etmeyebilir. Yine de, kameranın sahip olduğu görüntü dengeleyicisi özelliğinin gayet düzgün ve stabil videolara olanak sağladığını söyleyelim. Videonun ses kalitesiyse vasat, örneğin rüzgarlı ortamlarda yaptığınız çekimlerde rüzgar sesi görüntüye fazlaca etki ediyor.

blackberry-bold-9790-kamera-07

Galeri: BlackBerry Bold 9790 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=960]

BlackBerry Bold 9790’ın 2.4 inç’lik ekranı onu en mükemmel multimedya cihazı olmaktan uzak tutuyor. Yine de bu durum cihaza birkaç video atıp keyfini çıkarmanıza engel değil. DivX, XViD, MP4, H.264, H.263 ve WMV gibi genel formatlar destekleniyor. Standart çözünürlüklü videolar bile BlackBerry Bold 9790’ın ekranında oldukça güzel görünüyor. Video uygulamasının alt yazı desteği de var, ancak nedense bizim attığımız XviD videonun Türkçe alt yazılarını bulmakta pek başarılı olmadı. Belki sorun bizim test ettiğimiz videolardadır. Müzik tarafında da MP3, WMA, WAV, eAAC+ ve FLAC gibi yine yaygın kullanılan ses formatlarının desteklendiğini görüyoruz.

Video: Blackberry Bold 9790 Kamerasından Fotoğraflar

Cihazı USB kablosuyla bilgisayara bağlayıp Windows Gezgini yardımıyla uygun klasörler altına video veya müzik dosyalarınızı atabilirsiniz. Video ve müzik çalar uygulamaları bunları otomatik olarak bulup kütüphaneye ekleyecektir. Bu arada yukarıda da belirttiğimiz gibi BlackBerry Bold 9790’da da tüm Ortam uygulamaları özel bir sekme altında, daha kolay ulaşılabilir bir şekilde sunuluyor. Cihazın kutusundan çıkan kulakiçi kulaklığın performansının da fena olmadığını söyleyelim. Bas açısından doyurucu, tizlerin fazla uçlarda olmadığı bir kulaklık BlackBerry Bold 9790 ile birlikte geliyor ve özel bir ses şiddetini yükseltme ayarı sayesinde yüksek sesle müzik dinlemekten hoşlananlar için de bu imkân sunuluyor.

Performans ve Batarya

1 GHz işlemci ve 768 MB RAM BlackBerry Bold 9790’ın düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Genel olarak konuşacak olursak cihazın kullanıcı arayüzü içinde düzgün ve akıcı bir şekilde gezinmek mümkün. Uygulamaların açılışı optimum seviyede. İnternet tarayıcısının sayfaları işleme hızı da BlackBerry Bold 9790 ayarındaki diğer cihazlara göre daha iyi seviyede. BlackBerry Bold 9790 ile birlikte 1230 mAh’lik bir lityum iyon batarya sunuluyor. Katalog değerlerine bakıldığında bu batarya 2G’de 5 saat 10 dakika, 3G’de ise 5 saat 20 dakika konuşma fırsatı, 2G’de 432 saat, 3G’de ise 408 saat bekleme süresi sunuyor. BlackBerry Bold 9790 e-posta, takvim, vb. senkronizasyonların açık olduğu, internet tarayıcısı, Facebook, Twitter, kamera gibi uygulamaların optimum şekilde kullanıldığı bir ortamda bir günü rahatlıkla çıkarabilecek yeterliliğe sahip. Telefonun çekim kalitesi de iyi seviyede, yaptığımız telefon görüşmelerinde karşı tarafı gayet net ve anlaşılabilir şekilde duymak çoğu kez mümkün oldu.

Sonuç

blackberry-bold-9790-inceleme-04

BlackBerry Bold 9790 piyada 1000-1200 TL arasında bir fiyattan alıcı bulunuyor. Teknik özellikleriyle birlikte düşündüğümüzde bu fiyatın biraz yüksek olduğunu söylemek gerek. Bu fiyat seviyesinde BlackBerry Bold 9790 ile sıkı şekilde rekabete girişecek ve daha fazla uygulamanın yüklenebilir durumda olduğu Android telefonlar ve ondan daha alt fiyatta iPhone 3GS bulunuyor. Yine de BlackBerry deneyiminden memnun olan, QWERTY klavyeli telefon kullanmayı sevenler için BlackBerry Bold 9790 performansı, kamerası, e-postalara her yerde anında ulaşma imkanı gibi unsurlarla tercih edilebilecek bir ürün olabilir.

İLGİLİ HABERLER