Teknoloji

BitTorrent’in güvenli sohbet uygulaması Bleep’i deneyebilirsiniz

bleep-180914

Geçtiğimiz yıl devletlerin izinsiz olarak gerçekleştirdiği izleme faaliyetlerinin birer birer ortaya çıkmasının ardından harekete geçen BitTorrent, insanların güvenlik hakkında fazla bir şey bilmek zorunda kalmadan güvenli biçimde iletişim kurmalarını sağlayacak bir sohbet platformu oluşturmak için kolları sıvamıştı. Bu girişimin sonucu olan BitTorrent Bleep adını taşıyan sohbet servisinin herkese açık tutulan alfa test süreci başlarken, BitTorrent yeni platformu sayesinde insanların dinleme korkusu olmadan özgürce iletişime geçebileceğini ifade etti.

Bleep’te gönderilen mesajlar tüm yolculukları boyunca şifreli olarak tutuluyor. Böylelikle sadece mesajı gönderen kişi ve mesajın alıcısı içeriği görebiliyor. BitTorrent’e göre, Edward Snowden’ın itirafları sonrası başlayan dönemde bu tarz bir şifreleme işlemi normal bir standart konumunda. Ancak uygulamanın getirdiği asıl yenilik uçtan uca şifreleme sağlamasından kaynaklanmıyor. Pek çok geleneksel sohbet uygulamasının aksine merkezi sunucularında üst veri saklamaması Bleep’e ayrıcalıklı bir konum sağlıyor.

Sohbet programlarının pek çoğunda mesajlar geliştirici şirketin sunucularına gönderiliyor. Sunucuya gönderilen mesajlar şifrelenmiş olsa da, arkada şifrelenmemiş üst veri bırakma ihtimali bulunuyor. Bu verilerle kimle kimin konuştuğu veya kimin hangi mesajı gönderdiğini görmek mümkün oluyor.

Bleep aracıyı aradan çıkarıyor ve iletişimin doğrudan sohbetin tarafları arasında gerçekleştirilmesini sağlıyor. İletişimi iki kişi arasına indirgemek halen önemli bir mesele olarak değerlendirilirken, bu işlem BitTorrent tipinde bir ağ ile sağlanıyor. Bu ağ Bleep kullanıcılarının telefon ve bilgisayarları arasındaki bilgilerin dağıtımını mümkün kılıyor. BitTorrent’ten yapılan açıklamada bilgi şifrelenmiş olduğu için bilgisayar veya telefonun dijital konumunun sadece iletişim kurulan kişi tarafından görülebildiğinin ve bu iletişim yönteminde arkada bir üst veri bırakmanın mümkün olmadığının altı çiziliyor.

Bleep halihazırda Windows 7 ve 8, Mac ve Android için yayınlanmış durumda. iOS uygulaması içinse Apple kuralları gereğince Bleep’in nihai versiyonunun hazır hâle gelmesi gerekiyor. Şu anda uygulamayla sesli arama gerçekleştirmek ve mesaj göndermek için kullanılabiliyor. BitTorrent uygulamanın halen ilk aşamalarında olduğunu ve bazı sorunların görülebileceğini hatırlatmayı ihmal etmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER