Manşetler

Bir Google iç yazışmasına göre yeni Android telefonları için KitKat zorunlu olabilir

Google’dan sızdırıldığı iddia edilen bir iç yazışmaya göre, tüm yeni Android telefonlarının Android 4.4 KitKat ile yüklü gelmesi gibi bir zorunluluk bulunuyor. Bu zorunluluk amiral gemisi üst sınıf telefonların yanı sıra giriş ve orta segmentteki ürünleri de kapsıyor.

android-kitkat-surpriz-yumurta-041113

Ucuz fiyatlı ve orta segment telefonlar genellikle Google’ın mobil işletim sisteminin daha eski sürümleriyle çıkarılır, mevcut versiyonlara güncelleme de yaklaşık bir yıl gibi bir zamanı alırdı. Ancak Google’dan sızan yazışma doğruysa, bu durum değişecek gibi görünüyor.

Mobile Bloom tarafından dile getirilen iddiaya göre, doküman Google’daki Android ekibinden büyük Android donanım iş ortaklarından en az bir tanesine gönderildi. Şubat 2014’ten itibaren Google’ın eski platform sürümleriyle çıkarılmış yeni Android sürümlerine GMS (Google Mobil Servisleri) dağıtımını onaylamayacağının belirtildiği dokümanda, her bir platform sürümü için GMS onay zaman penceresinin bulunacağı, bunun da yeni Android platform sürümünün genel kullanıma sunulmasının üzerinden geçecek dokuz ayın sonunda kapanacağı dile getiriliyor.

GMS onayı olmadan bir telefon Haritalar, Hangouts, Google Now gibi Google elinden çıkan servislerden yoksun kalıyor. Ayrıca Google Play erişimi için de bu onaya gerek olduğu şeklinde bir ihtimal bulunuyor.

Android 4.4 KitKat ile birlikte giriş ve orta seviyeli cihazların bu işletim sistemiyle daha kolay çalışması mümkün kılınmış olsa da, çoğu üretici için Android 4.4 sürümünün yüklü olması zorunluğu ek maliyete neden olabilir. Özellikle de gelişmekte olan pazarlara yönelik cihazlara ağırlık veren ve bu cihazlar yoluyla kârını artırmak isteyen üreticiler bundan etkilenecektir. Ne de olsa eski bir Android sürümünü çalıştıran cihaz için gerekli olan teknik bileşenler, Android 4.4 KitKat’ı kaldıracak cihazınkinden daha düşük seviyede olacaktır. Daha üst seviyedeki bileşenlere sahip cihaz üretimi de maliyetlerin biraz daha artması anlamına geliyor.

Google’ın bu hamlesi üreticileri giriş seviyesi ucuz telefonları için Firefox ve benzeri alternatiflere iter mi, bu sorunun cevabını da ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

İlgili >> Know Your Mobile, Mobile Bloom

İLGİLİ HABERLER