Teknoloji

Bilimadamları dünyanın ilk atomik X-ray lazerini üretti

Menlo Park SLAC Ulusal Hızlandırma Laboratuvarındaki bir grup bilimadamı dünyanın ilk atomik X-ray lazerini geliştirmeyi başardı. Sonuçta şimdiye kadarki en kısa ve en saf X-ray lazer darbeleri elde edildi. Araştırmacılar içinde SLAC Linac Uyumlu Işık Kaynağı bulunan bir kapsülü neon gazıyla doldurarak söz konusu lazer darbelerini oluşturmayı becerdi.

Lazer ışığı kapsülün içindeki gaz nedeniyle tıkanıp kalıyor ve sonuç olarak X-ray salınımları yaratılıyor. Almanya’da Max Planck Derneği’nde çalışan Nina Rohringer adlı bir fizikçi tarafından yürütülen projede kısa X-ray darbeleri kullanan ekip en hızlı üzerinde inceleme yaptıkları nesnenin değişiklikleri bile yakalamayı başardı. Lazer kaynağı tarafından üretilen daha hızlı darbeler ve daha saf ışık sayesinde bilimadamları üzerinde çalıştıkları nesnedeki değişiklikleri daha iyi bir şekilde görebiliyor.

Araştırmacılara göre lazerin içindeki süper hızlı darbeler ilk darbenin üzerinde çalışılan örnekte değişikliği tetikliyor, ikinci darbe ise nesnede atomik ölçekte meydana gelen herhangi bir değişikliği kaydediyor. Araştırmacı ekibi lazer üzerinde bazı oynamalar yapmayı, hatta neonun dışında oksijen, azot, sülfü gibi gazları deneyerek daha yüksek enerjili ve daha kısa darbeler elde etmeyi hedefliyor.

İlgili – Mercury News

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER