Teknoloji

Bilgisayarlar gizli yüz ifadelerini keşfetmeyi öğreniyor

yuz-tanima-algoritmasi-161115

Makineler gülümseme gibi bariz yüz ifadelerini tespit etme konusunda oldukça yetenekli. Ancak aynı yeteneğin insanların gerçek duygularını saklarken istemsizce sergiledikleri kısa süreleri mikro yüz ifadelerinin tespitinde de gösterildiğini söylemek pek mümkün değil. Yine de, bu durum makinelerin gelecekte daha keskin gözlere kavuşmayacağı anlamına gelmiyor.

Araştırmacılar tarafından geliştirilen bilgisayar görüş algoritması, yüz ifadelerini büyütüyor ve memnuniyetsizlik ya da şaşkınlık yansıtan en küçük ifadelerin bile tespit edilmesini mümkün kılıyor. Bazı insanlar bu gizli ipuçlarını yakalama konusunda özel bir maharete sahip olsalar da, geliştirilen algoritmanın kapasitesi söz konusu özel maharetin de ötesine geçiyor. Bu algoritma kullanıma sunulduğunda bilgisayarları her şeyin güllük gülistanlık olduğuna inandırmak da zorlaştıracaktır.

Yazılım mevcut haliyle henüz “kusursuzluk” noktasına ulaşmış değil. Tüm hareketleri abartan bu algoritmayı kullanırken de oldukça stratejik davranmak gerekiyor. Buna ek olarak, algoritmanın öncelikle gördüğünü anlaması için bir öğrenme veri tabanına sahip olması da önem taşıyor.

Dolayısıyla algoritmanın tamamen güvenilebilir sonuçlar üretmesi için biraz sabra ihtiyaç duyuluyor. Özellikle psikolojik rahatsızlıkların tespiti için çalışanların bu yeni algoritmadan faydalanması muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER