Teknoloji

Barack Obama açık ve özgür bir internetten yana olduğunu resmen açıkladı

Barack Obama

İkinci ve son dönemi neredeyse yarılamak üzere olan ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan halkına istedikleri gibi bir internet ortamı bırakarak veda etmeye hazırlanıyor. ABD’de uzun yıllardır devam eden ve son dönemde yeniden alevlenen “net tarafsızlığı” tartışmalarına müdahil olan Obama, net tarafsızlığını desteklediğini açıkça ifade etti. Beyaz Saray’ın resmi sitesinden yayınlanan videoda Obama, ABD Federal İletişim Komisyonu’nu (FCC) net tarafsızlığını herkes için koruması konusunda teşvik ettiğinin altını çizdi.

Obama’nın açıklamalarının alt metnine bakıldığında ABD Başkanı’nın internetin mevcut yapısının korunmasından yana olduğu görülüyor. İnternet servis sağlayıcılarının işleri karıştırmaması gerektiğini söyleyen Obama; internet üzerinde kısmaya, katmanlı tekliflere karşı olduğunu net biçimde belirtiyor. Ancak Obama’nın sözlerinin FCC için herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Bağımsız bir kurum olan FCC için Obama’nın herhangi bir internet kullanıcısından farkı olmasa da; FCC Başkanı Tom Wheeler, Obama’nın sözlerini memnuniyetle karşıladıklarını ve mesajını dikkate alacaklarını belirtti.

Net tarafsızlığı ile ilgili tartışmaların temelinde geniş bant operatörlerinin yeniden sınıflandırılması yatıyor. FCC internet servis sağlayıcılarını 1934 tarihli Telekomünikasyon Yasası’nın ikinci fıkrasına göre yeniden sınıflandırdığı takdirde net tarafsızlığı konusundaki kararlarını daha açık biçimde empoze edebilecek. Obama FCC’nin bu yasa doğrultusunda hareket ederek yeniden sınıflandırma yapmasını destekliyor.

İLGİLİ HABERLER