Teknoloji

B.S. Detector Chrome eklentisi Facebook’taki yalan haberleri işaretliyor

b.s. detector chromeFacebook’un yalan haber problemi, son zamanlarda pek çok kişiyi öfkelendirmiş durumda. Hatırı sayılır bir kitle Facebook’u ana haber kaynağı olarak değerlendirdiği için bu sorunun çözümü büyük önem taşıyor. Bu konuda sosyal paylaşım sitesinin somut adımlar atmasına yönelik çağrılar yapılsa da, henüz Facebook cephesinden gözle görülür bir hamle gelmiş değil. B.S. Detector Chrome eklentisi, bu soruna çözüm bulma vaadiyle kullanıcıların karşısına çıktı.

Eklenti, Facebook kullanıcılarının Haber Kaynaklarında beliren haberlerin gerçekliğini anlama konusunda yardımcı oluyor. Haberler doğrudan gerçek veya yalan diye işaretlenmese de, kaynağın güvenilirliği sorgulanıyor. Eklenti sayesinde kullanıcıların kalitesiz içeriklere maruz kalmasının da engellenmesi amaçlanıyor.

Eklentinin geliştiricisi Daniel Sieradski, B.S. Detector’ı bir tür “kanıt aracı” olarak niteliyor. Eklenti, içerikleri Sieradski’nin manuel olarak seçtiği kaynakları değerlendirerek niteliyor. Yalan haberler ve komplo teorisi sunan kaynaklar da eklentinin veri tabanı içinde yer alıyor.

B.S. Detector farklı tepkilerle karşılandı

B.S. Detector, kullanıcılardan farklı reaksiyonlar aldı. Kimi kullanıcılar, eklentinin Facebook’un çözmekte yavaş kaldığı bir sorunu çözmesinin önemine dikkat çekti. Kimi kullanıcılar ise eklentinin bazı haber kaynaklarını “güvenilmez” olarak nitelemesine karşı çıktı. Eklentinin veri tabanında şu an için neredeyse 300 kaynak bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER