Manşetler

Aziz Sancar 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü

aziz-sancar-nobel-kimya-2015-071015

2006’da Orhan Pamuk’un kazandığı Nobel Edebiyat Ödülü’nün ardından yine bir Nobel ödülü haberiyle seviniyoruz. Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar, ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Sancar, Lindahl ve Modrich 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığı ve genetik bilgisini koruduğuyla ilgili araştırmaları sayesinde kazandı. Söz konusu çalışmalarla yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesine katkı sağlandı.

Nobel Ödülleri 10 Aralıkta, Nobel Ödülleri’ne adını veren Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan tarihte verilecek. Yaklaşık 2.8 milyon TL’ye karşılık gelen bir para ödülü de bulunuyor.

https://twitter.com/NobelPrize/status/651696422488834048/photo/1

Aziz Sancar kimdir?

Kuzey Carolina Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Aziz Sancar Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya geldi. Sekiz çocuklu bir ailenin üyesi olan Aziz Sancar’ın anne ve babası okuma yazma bilmiyordu. Ancak eğitime ve öğretim verdikleri önem sayesinde Aziz Sancar öğretim hayatına devam etti.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Sancar, yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri oldu. Aziz Sancar kanser tedavisinde ritmik saat buluşunu da yaparak dünya çapında üne kavuşmuştu.

İLGİLİ HABERLER