Teknoloji

Avustralya’nın fiber optik bağlantı şebekesi seçim malzemesi oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avustralya tam 10 gün sonra, 21 Ağustos’ta sandık başına gidiyor. Seçmenler sadece kendilerini yönetecek kişileri seçmeyecekler, sonuçlar bu ülkenin ulusal genişbant planını da doğrudan etkileyecek.

Avustralya’da şu an işbaşında olan İşçi Partisi 43 milyar Avustralya doları bütçe ayırarak ülke genelindeki evlerin yüzde 99’una 100 Mbps hızında fiberoptik internet bağlantısı ulaştırmak için düğmeye bastı. Önümüzdeki 7-8 yıl içinde bitirilmesi planlanan bu proje için ülkenin telekom operatörlerinden Telstra’ya da 11 milyar Avustralya doları ödeme yapılacak. Şu anda muhalefette olan Liberal-Ulusal koalisyonu seçildiği takdirde bu projeyi rafa kaldıracaklarını, yerine ise daha ucuza malolacak, 6.3 milyar A$’lık bir projeyi gündeme alacaklarını duyurdu. Onların planına göre 2017 yılına kadar fiber optik bir omurga kurulacak, ancak evlere ise hibrit fiber-koaksiyel bağlantı, DSL ve 22 milyar A$ tutarındaki kablosuz bağlantılar çekilecek. Bu yöntemde taahhüt edilen minimum hız ise 12 Mbps. Koalisyonun açıklamasına göre bu servis Avustralya’nın yüzde 97’sini kapsayacak, geri kalan yüzde 3’lük bölüm ise uydu bağlantısı yardımıyla kapsama alınacak. Omurga bağlantılarını sağlayacak ve projeden para alacak şebekelerin ise ülkenin Rekabet ve Müşteri Komisyonu tarafından belirlenen bir fiyat üzerinden rekabet etmesi ve herkese açık erişimin sunulması da zorunlu kılınacak.

Avustralya’da kim seçilmiş, seçilmemiş bizim için önemli değil. Ancak biz olsak Liberal-Ulusal koalisyonunun çözümünden kesinlikle memnun olmaz ve diğer partiye oy verirdik.

Bize şimdilik ne kadar uzak bir tablo, değil mi?

İlgili – Avustralya Liberal Partisi

Görsel – Engadget

İLGİLİ HABERLER