Manşetler

Avrupa WhatsApp verilerinin kullanımı konusunda Facebook’u uyardı

facebook whatsapp sifreleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa whatsapp facebookAvrupa’nın gizlilik yöneticileri, WhatsApp’tan kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşmayı durdurmasını istedi. Avrupa Birliği’nin 28 üye ülkesinin gizlilik birimi yöneticilerinden oluşan Madde 29 Çalışma Grubu, WhatsApp’ın hizmet koşullarındaki değişikliğin ardından bazı “ciddi endişe”lerin oluştuğuna dikkat çekti. WhatsApp’ın yeni politikasını mercek altına alan grup, politikanın Avrupa’nın gizlilik yasalarına uygun olup olmadığını inceleyecek. Grup, Facebook’un topladığı veriler ve toplama yöntemleri konusunda daha açık olmasını istiyor.

Madde 29, Avrupa Birliği için bir tür tavsiye grubu işlevi görüyor. Grubun şirketler üzerinde bir yaptırım yetkisi bulunmuyor. Ancak tavsiye mektubunun Fransızcasında oldukça katı bir üslup kullanılmış olması dikkat çekiyor. Mektupta WhatsApp’ın veri toplamayı “acilen bırakması” isteniyor.

Facebook, WhatsApp’ı satın aldığında kullanıcı verisi toplamayacağına söz vermişti. Ancak geçtiğimiz ağustos ayında WhatsApp’ın hizmet koşulları değişmiş ve WhatsApp Facebook ile telefon numarası, profil fotoğrafı, fotoğraf ve çevrim içi durumu gibi bilgileri paylaşmaya başlamıştı.

Bu değişiklik gizlilik savunucularını da harekete geçirmişti. Amerikan gizlilik grubu EPIC, ABD Federal Ticaret Komisyonu’na şikayette bulunmuş, Almanya ise resmi olarak WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşmayı durdurmasını istemişti.

Avrupa WhatsApp verilerinin Facebook ile paylaşımına varsayılan olarak izin verilmesi nedeniyle de kızgın görünüyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde veri paylaşım sürecinin dışında kalabiliyor. Avrupalı yetkililer, değişikten haberdar olmayan kişilerin bilgilerinin rızaları dışında paylaşıldığına dikkat çekiyor.

Avrupa WhatsApp dışındaki şirketlerin gizlilik politikalarını da yakından izliyor

WhatsApp ve Facebook, Avrupa’nın radarına giren yegane teknoloji şirketleri değil. Google ve Microsoft’un gizlilik politikaları da Avrupa Birliği tarafından yakından takip ediliyor. 2008’de Microsoft’a 1.35 milyar dolar ceza kesen AB, Google hakkında da farklı gerekçeler nedeniyle soruşturmalar yürütüyor.

İLGİLİ HABERLER