Teknoloji

Avrupa Komisyonu AB sınırları içindeki mobil dolaşım ücretlerini sonlandırmak için bastırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avrupa Komisyonu AB sınırları içinde mobil dolaşım ücretlerini ortadan kaldıracak olan ”bağlı kıta” planını uygulamayı kabul etti. Bu plan çerçevesindeki amacını 2014 itibarıyla gerçekleştirmeyi amaçlayan komisyon, mobil operatörleri bu çözüme ikna etmek için kullanmayı düşündüğü yöntemleri de açıkladı. Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan kararın detaylarına bakıldığında ise bu plana uymayı kabul etmeyen mobil operatörlerin işinin zorlaşacağı görülüyor.

avrupa-birligi-010612

Avrupa Komisyonu tarafından alınan karar göre, 2014’ten itibaren mobil operatörler yurt dışında gelen aramaları ücretlendirmeyi bırakacak. ”Evdeymiş gibi dolaş” adındaki stratejiyse AB ülkesinde yaşayan bir mobil telefon sahibinin paketindeki dakika, SMS ve internet hakkını bir başka AB üyesi ülkede de diledği gibi kullanmasını amaçlıyor. Mobil dolaşım ücretinden vazgeçmeyi kabul eden mobil operatörleriyse bunun karşılığını hafifletilmiş mevzuatlarla alacak.

”Evdeymiş gibi dolaş” stratejisini uygulamayı kabul etmeyen operatörlerin abonelerine ise SIM kartlarını değiştirmeden uluslararası arama, SMS ve data erişimi için başka bir operatör seçme veya ikinci bir fatura alabilme şansı tanınacak. AB abonelere özgür seçim yapma iznini verme tehdidinin mobil operatörleri ”Evdeymiş gibi dolaş” stratejisini uygulamaya ikna etmesini umuyor.

Avrupa Komisyonu bu paketi hayata geçirmek için birkaç taviz vermeyi de ihmal etmiyor. Daha önce devreye girmesi planlanan ve AB üyesi 28 ülkedeki telekom şirketlerini denetleyecek olan düzenleyici kurumdan vazgeçen komisyon, karşılıklı pazarlık ilkesiyle birlikte operatörleri ikna etmeyi amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu aynı zamanda ABD Federal İletişim Komisyonu’nun Açık İnternet politikasına paralel bir net tarafsızlık planını onayladı. Bu yeni kurallar kapsamında internet servis sağlayıcılarının internetteki içerikleri öne çıkarması veya engellemesi ve trafik şekillendirici uygulamalara gitmesi yasaklandı. İnternet servis sağlayıcıları yasa dışı içeriği engelleme veya özel servisler gibi haklarını koruyacak olsa da, müşterilerine vadettikleri internet hızını korumak zorunda olacak. Komisyon tarafından onaylanan bu planların yasaya dönüşmesi için Avrupa Parlamentosu’nun onayını alması gerekiyor.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER