Teknoloji

Avrupa Birliği altı Amerikan film stüdyosu hakkında tekel soruşturması başlattı

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

avrupa-birligi-bayrak-100413

Avrupa Birliği, Sky UK ve ABD merkezli altı film stüdyosu aleyhinde tekel soruşturması başlattı. Soruşturmaya konu olan şirketler, AB vatandaşlarının içeriklere erişimini haksız biçimde kısıtlamakla suçlanıyor. AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager’in imzasıyla yayınlanan açıklamada, Avrupalı tüketicilerin AB sınırları içinde izle-öde kanallarını herhangi bir kısıtlama olmadan izlemeyi istedikleri belirtildi. Halihazırda bu isteğin lisans anlaşmaları yüzünden gerçekleştiremediğini dile getiren Vestager, bu durumun ABD’nin rekabet kurallarına aykırı olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği’nin soruşturma açtığı Amerikan film şirketleri Disney, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox ve Warner Bros. oldu. İngiliz Sky UK’in filmleri bu şirketlerden lisansladığını belirten AB, lisanslanan içeriklere Birleşik Krallık ve İrlanda sınırları dışından erişimin engellenmesinin AB kanunlarına aykırı olduğunun altı çizildi. Bu anlaşmaların bazılarında rakip yayıncıların filmleri lisanslamasını engellemeye yönelik maddelerin bulunması da, AB yasalarına aykırı bir durum olarak nitelendi.

AB tarafından başlatılan soruşturma tekel davasının ilk adımı olma niteliğini taşısa da, öncelikli olarak aleyhinde soruşturma başlatılan şirketlerin savunmalarını sunmaları gerekiyor. AB’den yapılan açıklamada Sky’ın Almanya ve İtalya birimleri ve Fransız Canal Plus hakkındaki tekel iddialarının da soruşturulduğu belirtildi.

Başlatılan son tekel soruşturması, AB’nin geniş kapsamlı Dijital Ortak Pazar stratejisiyle uyum gösteriyor. Strateji kapsamında şirketlerin AB içinde sınırlar olmaksızın faaliyet gösterebilmesi ve dijital ekonominin büyütülmesi amaçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER