Teknoloji

Avrupa Birliği yetkilileri Google hakkında tekel suçlamasıyla dava açmaya hazırlanıyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

avrupa-birligi-bayrak-100413

Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager’in bugün (15 Nisan) içinde Google hakkında tekel suçlamasıyla dava açması bekleniyor. Avrupa Birliği’nin tekelle mücadele konusundaki en yetkili ismi olan Vestager, web aramalarında kendi servislerini ön plana çıkardığı gerekçesiyle Google’ın faaliyetlerini incelemeye almıştı. Google geçtiğimiz yıl uzlaşma yolu aramış; ancak AB üyesi ülkelerin, Avrupalı telekom operatörleri ve medya şirketlerinin yoğun tepkisi nedeniyle uzlaşma sağlanamamıştı.

Avrupa Birliği ve Google arasındaki ilişkide uzun süredir gelgitler yaşanıyor. Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz yıl Google’a arama ve reklam birimlerini ayırması için resmi bir çağrıda bulunmuştu. Avrupa’daki arama faaliyetlerinin yüzde 90’ına ev sahipliği yapan Google, AB yetkilileri tarafından çok güçlü bir bekçi olarak niteleniyor. Google’ın AB’nin tekelle mücadele yasalarına ihlâl ettiğine karar verilirse şirket 6 milyarı aşkın tazminat ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Google geçtiğimiz yıldan bu yana AB tarafından zorunlu kılınan “unutulma hakkı” ile de uğraşıyor. Şirketin AB tarafından alınan bir karara karşı gelerek milyarlarca avro tazminat ödeme riskini savuşturmak için uzlaşmacı bir tavır takınacağı söylense de, Avrupa Birliği yetkililerinin “ceza ve ihtar” kararlarının peşinde olduğu konuşuluyor.

İLGİLİ HABERLER