Teknoloji

Avrupa Birliği Google’dan Android’de rekabeti önlemeyi bırakmasını istedi

avrupa birligi google androidGoogle’ın Avrupa’daki faaliyetlerinde yaşadığı sorunlar kısa vadede bitecek gibi görünmüyor. Avrupa Komisyonu’nun internet devine verdiği “rekabete aykırı uygulamalarını sonlandır” ültimatomu gerilimi yeni bir seviyeye taşıyacağa benziyor. Avrupa Birliği’nin hedef tahtasında bu sefer Android oturuyor. AB’nin tekelle mücadele komiserleri, Google’ın Android cihaz üreticilerine Google Play servislerine cihazlarında yer vermeleri için para ödemeyi veya indirim yapmayı bırakmaları gerektiğini belirtti. Bütün bu sürecin sonunda Google’ın 2011’e kadar uzanan kârlarıyla paralel miktarda yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalabileceği konuşuluyor.

Avrupa Komisyonu’na konuya ilişkin olarak yöneltilen şikayetin geçmişi 2013’e uzanıyor. Suçlamada Google’ın Android aracılığıyla arama pazarındaki baskın konumunu güçlendirdiği iddia ediliyor. Google’ın cihaz üreticilerine indirimler hatta kimi zaman para teklif ederek Play servislerini ve uygulamalarını cihazlara yerleştirdiği söyleniyor. Google Arama da varsayılan olarak söz konusu servislerin içinde yer alıyor.

Google tahmin edilebileceği üzere Android cihaz üreticileriyle rekabet ruhuna aykırı anlaşmalar yaptığı suçlamalarını reddediyor. Şirket, Android’in cihaz üreticilerine ve yazılım geliştiricilerine diledikleri uygulamayı ön yüklü sunma şansı verecek kadar serbest bir platform olduğunu savunuyor. Diğer tarafta Google, cihaz üreticilerin, karşılamaları gereken bazı standartlar ve özelliklerden oluşan bir sertifikalandırma sürecine dahil ediyor. Bu standartlar karşılandığı takdirde cihazlar Google’ın mobil servisleri yüklü biçimde sunuluyor. Google servislerinin Android deneyiminde önemli bir yer tuttuğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor.

Avrupa Birliği yetkilileri Google’ın itirazlarına kulak asmıyor

Google’ın konuya ilişkin itirazlarına kayıtsız kalan Avrupa Birliği, internet devinden mevcut politikasını sonlandırmasını istiyor. Google, 2011’e kadar uzanan bir zaman aralığı içinde rekabete aykırı davranmakla suçlanırsa şirketin ödeyeceği ceza miktarının milyarlarca doları bulabileceği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu henüz konuya ilişkin resmi bir açıklamada bulunmazken, Google cephesi sürecin sonunda masumiyetini kanıtlayacağına dair inancını koruyor.

İLGİLİ HABERLER