Manşetler

Avea ve Nokia Networks Türkiye’de 4G hız rekorunu kırdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avea-nokia-logo

Nokia Networks ile işbirliğine giden Avea, teknoloji merkezinde Nokia altyapı cihazlarıyla gerçekleştirdiği 4G hız testinde saniyede 3,6 gigabite ulaştı ve Türkiye’deki 4G hız rekorunun yeni sahibi oldu. Böylelikle bu alandaki eski Türkiye rekorunu dörde katlayan Avea, dünyada 3,6 gigabit hıza ulaşabilen ilk 5 mobil operatör arasına girdi.

Avea Network Grup Direktörü Cemal Baki, çoklu terminal ve LTE frekans bandı kullanılarak ulaşılan bu hızın, Türkiye’de bir iletişim noktasından ulaşılabilen en yüksek hız olduğunu dile getirdi.

avea-nokia-networks-hiz-testi-220115

Türkiye’nin en genç ve dinamik mobil operatörü olarak pek çok hizmet ve teknolojinin öncülüğünü üstlendiklerini söyleyen Baki, 2015’te hayata geçmesi beklenen 4G hizmetleri konusunda uzun süredir çalıştıklarını belirtti. 4G ile saniyede 3,6 Gigabit hıza ulaşarak yeni bir Türkiye rekorunun altına imza attıklarının altını çizen Avea Network Grup Direktörü, aynı anda iki önemli testi daha gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Baki, 4×4 MIMO çoklu anten teknolojisiyle Türkiye’de 300 Megabit hıza ulaşan ilk operatör olduklarını, aynı zamanda LTE-Advanced CA ile iki taşıyıcıyı birleştirerek 300 Megabit hızı yakalamanın heyecanını yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Cemal Baki, 4G teknolojisinin getirdiği imkanlar sayesinde müşterilerine yeni hizmetler sunma fırsatı yakalayacaklarını ve Nokia Networks işbirliğiyle kırılan rekorun Avea’nın 4G konusundaki potansiyelini gösterdiğini belirtti. 4G sayesinde mobil bağlantı deneyiminin farklı bir boyuta taşınacağını hatırlatan Baki, yüksek hızlarla yeni bir dünyanın kapılarının aralanacağını ifade etti. Avea Network Grup Direktörü, demolarda kullanılan radyo sistem ünitelerinin halihazırda Avea 3G şebekesinde kullanılan radyo sistem üniteleriyle aynı donanıma sahip olduğunu belirtmeyi ihmal etmedi.

avea-nokia-lte-advanced

Avea’nın demo şebekesi üstünde kırdığı hız rekorunun altyapı cihazlarını sağlayan Nokia Networks’ün Türkiye Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova, Avea ile böyle bir başarıya imza atmaktan ötürü gurur duyduklarını dile getirdi. Mobil geniş bant çözümlerinin lider tedarikçisi olarak operatörlere destek olduklarını ve yenilikçi yönlerini sürekli olarak geliştirdiklerini söyleyen Sağlıkova, Türkiye’de ilk kez denenen bir hız rekorunu Avea ile gerçekleştirmekten dolayı gurur duyduklarının altını çizdi.

Avea gerçekleştirdiği etkinlikte 4G hız rekorunu kırmakla yetinmedi ve Türkiye’de 4×4 MIMO özelliğiyle tek taşıyıcı kullanarak 300 Mbps hıza ulaşan ilk operatör olma unvanını da elde etti.

Avea-nokia-1

Mevcut teknolojide 20 Megahertz frekans bandında tek taşıyıcıyla 2X2 MIMO saniyede 150 Megabit hıza çıkabiliyor. Avea 4X4 MIMO sayesinde 20 Megahertz frekans bandında 300 Mbps hıza ulaşmayı başardı. Bu test ile 4×4 MIMO çoklu anten teknolojisi Türkiye’de ilk kez denenmiş oldu.

Avea’nın gerçekleştirdiği bir diğer testte ise Gelişmiş LTE Taşıyıcı Birleştirme özelliğiyle iki taşıyıcıyı birleştirdi ve saniyede 300 Megabit hızı yakaladı. Bu hız bugün için tek bir terminalle ulaşılabilen maksimum hıza tekabül ediyor.

İLGİLİ HABERLER