Teknoloji

Canonical’ın yeni Ubuntu tableti Aquaris M10 tanıtıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ubuntu-m10-tablet-040216-3Canonical’ın bir süre önce sözünü verdiği Ubuntu tablet nihayet resmiyet kazandı. Bundan bir süre önce İspanyol cihaz üreticisi BQ Ubuntu ile çalışan bir tabletin tanıtımın gerçekleştirmişti. Canonical, BQ’nun Aquaris M10 adlı tabletini almış ve Ubuntu deneyimiyle donatarak yeni bir ürün olarak hazırlamış.

Aquaris M10 Ubuntu Edition adlı, 10.1 inç Full HD ekranlı bu tablette 1.5 GHz dört çekirdekli MT8163A yongaset çalışıyor, ayrıca 2 GB RAM bulunuyor. En büyük değişiklik ise Canonical’ın “yakınsama” olarak adlandırdığı yeni bir özellik oluyor. Yenilenen M10 tablet bir kendisine bağlanan klavye, fare ve monitör ile tam donanımlı bir PC gibi çalışabilen ilk Ubuntu donanımı olma özelliğini taşıyor.

ubuntu-m10-tablet-040216-1

Ubuntu’nun tablet hedefleri uzun yıllara dayanıyor. Canonical orijinal Nexus 7 için Ubuntu yükleyicisi çıkarmış, ayrıca Ubuntu Touch’ın ön izleme versiyonu Nexus 10 için de sunulmuştu. Ne var ki, tam donanımlı bir Ubuntu tabletinin piyasaya çıkması tahmin edilenden epey uzun zaman aldı.

ubuntu-m10-tablet-040216-2

Yukarıda sözünü ettiğimiz donanımlar bağlandıktan sonra, Ubuntu’nun dokunmatik ekran dostu kullanıcı arayüzü daha tanıdık olan masaüstü görünümüne dönüşüyor. Sonrasında çoklu görev desteğiyle çalışmak, masaüstü uygulamaları çalıştırmak, yüklü olan mobil uygulamaları yönetmek gibi işler gerçekleştiriliyor. Platformun uygulama mağazasından da yeni uygulamalar tablete yüklenebiliyor.

ubuntu-m10-tablet-040216-4

Canonical’ın yaklaşımı Microsoft’un yeni Windows telefonlar için Continuum ile sergilediği yaklaşıma çok benziyor. Her ikisinde de cihazın sahip olduğu işlemci gücünü ve o güçten yararlanan yazılımı mevcut ekranın ötesine taşımak, verimliliği artırmak önem verilen konular arasında bulunuyor. Ne var ki, Microsoft’un yaklaşımının onca öz kaynağa ve tanıtım gücüne rağmen henüz tam olarak anlaşılamadığı bir ortamda Ubuntu’nun yakınsama konsepti tüketiciler tarafından yavaş şekilde kabul görebilir.

İLGİLİ HABERLER