Teknoloji

Apple’ın yeni iPad’de kâr payını azalttığı düşünülüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın işin teknolojik kısmının yanında ticari kısmını da başarıyla yürüttüğü pek çok kişinin malumu. Şirketin kasasında fazladan 100 milyar dolara sahip olması da Apple’ın başarısının en somut örneği. Bütün bu başarılı bilançoya rağmen, yeni iPad’in maliyetine dair ön rakamlar incelendiği zaman şirketin bir politika değişikliğine giderek kâr payını serinin bir önceki ürünü iPad 2’ye göre düşürmüş olabileceği ihtimali akıllara geliyor.

EETimes’ın haberine göre, Apple’ın 629 dolardan sattığı yeni iPad’in 16 GB LTE modelinin maliyeti 310 dolar. Bu da şirkete % 51’lik bir kâr payı sağlıyor. Bu pay halen oldukça yüksek olsa da iPad 2’nin 3G modellerindeki % 56’nın aşağısında kalıyor. Parça başına maliyetler incelendiği zaman en büyük artışın Retina ekran kaynaklı olduğu görülüyor. Daha evvel kullanılan 1024 x 768 çözünürlüğündeki ekran 49.50 dolara mal olurken, yeni Retina ekranda bu fiyat 70 dolara fırlamış durumda. Yeni iPad’in işlemcisi olan A5X’in 28 dolarlık maliyeti ise selefi A5’in 6 dolar üstünde.

Tabii ki bunların ham rakamlar olduğunu belirtmekte fayda var. Parçaların gerçek maliyetini yeni iPad işin uzmanlarının eline geçtikten ve parçalarına ayrıldıktan sonra tam olarak öğrenebileceğiz. Ayrıca her ne kadar Apple’ın kâr payını azalttığı düşünülse de bu hesabın sadece parça maliyetleri üzerinden yapıldığını; araştırma, reklam, ulaştırma vb. diğer kalemlerin bu hesaba katılmadığını belirtmekte fayda var.

İlgili – EETimes

 

İLGİLİ HABERLER