Teknoloji

Apple’ın Time ile yaptığı iPad anlaşması dijital dergi yayıncılığına getirilen katı kuralları yumuşatır mı?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Time Inc., Apple ile yaptığı anlaşma kapsamında TIME dergisinin basılı versiyonuna abone olmuş okuyucularının TIME’ın iPad uygulamasındaki içeriklere ücretsiz olarak erişmesini sağlayacak. Bu anlaşma Apple’ın iPad ve diğer iOS cihazlarındaki dijital dergi üyelikleriyle ilgili takındığı katı tavrı yumuşattığı yönünde bir işaret olarak değerlendirildi.

Anlaşma kapsamında TIME, Sports Illustrated veya Fortune dergilerine abone olan kullanıcılar bu dergilerin iPad uygulama versiyonlarına mevcut abonelik bilgileriyle giriş yapabilecekler. Time’ın Apple ile yapmış olduğu anlaşmanın ana detayları bilinmiyor. Ayrıca bu anlaşmanın diğer yayıncılarla da benzer anlaşmalara kapı açıp açmayacağı belli değil.

Apple başlangıçta getirmek istediği abonelik modeliyle hem adaleti sağlamayı hem de App Store üzerinden yapılan ödemelerin oluşturduğu pastadan pay kapmak istemişti. Yayıncılar ise Apple’ın zaten oldukça dar olan kâr marjlarını daha da daralttığı, bunun yanında süreci aboneler için karmaşık hâle getirdiği ve abone bilgileri gibi değerli verileri kendileriyle paylaşmadığı şeklinde durumdan yakınmıştı. Apple okuyucu izin verdiği sürece ad, e-posta ve posta kodu gibi kişisel bilgileri yayıncılarla paylaşacak. Bu da, yayıncıların hedeflenmiş reklamları veya diğer promosyonları okuyucularına sunmasının önüne konmuş bir engel teşkil ediyor.

Time’ın yeni anlaşması da bu durumu aşmışa benzemiyor. Basılı versiyona üye olup da dijital dergi versiyonuna ücretsiz erişecek kullanıcıların bilgileri zaten Time’da bulunuyor. Anlaşmanın bundan çok gelir paylaşımı üzerinde odaklandığı düşünülüyor.

İlgili – MorningStar

İLGİLİ HABERLER