Manşetler

Thunderbolt markasını neden Apple tescil ediyor?

Daha önce Light Peak olarak bilinen Thunderbolt teknolojisi Intel tarafından geliştirilmiş olabilir, ancak bu markanın tescil edilmesi olayının arkasından Apple koşuyor.

Şirket ilk olarak Kasım 2010’da söz konusu markanın isim hakkı tescilini Jamaika’da gerçekleştirmiş. Daha sonra ise aynı isim bu yılın şubat ayında Kanada’da tescil edildi. Bunu Avrupa ve Çin’deki marka tescil girişimleri izledikten sonra şimdi de aynı ismin marka tescilinin ABD’de de Apple tarafından yapıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bu durum Intel’in imtiyazlı ticari marka sahibi olma iddiası hakkında bazı ilginç sorular ortaya çıkarıyor. Aynı şekilde başka şirketlerin de Thunderbolt markasını kullanıp kullanmayacakları da merak edilecek gibi görünüyor.

Bu sorularla ilgili olarak Engadget, Intel yetkilileriyle irtibata geçmiş ve konuyla ilgili ayrıntıları sormuş. Apple Thunderbolt için Intel ile kurduğu işbirliğinin bir parçası olacak şekilde ilk ticari marka başvurularında bulunmuş. Yani, ortada Thunderbolt’un Cupertino’ya özel bir marka olması gibi bir durum söz konuus değil. Bu konnektör bazı temel gereksinimleri karşılayan tüm platformlarda Thunderbolt olarak anılmayı sürdürecek. Intel’den Dave Salvator bir Thunderbolt uygulamasının kontrolör yongasına ve Thunderbolt konnektörüne ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Yani bu, Sony gibi Thunderbolt konnektöründe Apple’ın MacBook Pro’larda kullandığı Mini DisplayPort benzeri jak yerine bir USB portu kullanmak isteyenlerin yüksek hızlı çevrebirim arayüzü için başka bir isim bulmalarının gerekeceği anlamına geliyor.

Thunderbolt şimdilik bizzat Intel tarafından geliştirilmiş bir yongasete ihtiyaç duyuyor olsa da, diğer anakart üreticilerinin ürünlerine bu teknolojiyi eklemelerine engel bir durum söz konusu değil. Bu, özellikle AMD fanlarını sevindirecektir. Gelecekte Intel, üretim kapasitesi pazar talebinin altında kaldığı durumlarda diğer üreticileri de üretim için teşvik edebilir.

İlgili – MacRumors
İlgili – Patently Apple (1)
İlgili – Patently Apple (2)
İlgili – Patently Apple (3)

İLGİLİ HABERLER