Teknoloji

Apple’ın nano-SIM hamleleri RIM, Motorola ve Nokia’nın tepkisini çekiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Giesecke & Devrient geçtiğimiz yılın sonlarına doğru dünyanın ilk nano-SIM kart tasarımını duyurmuş ve Avrupa genelinde sürmekte olan standart savaşını altına birkaç odun daha atmıştı. Söz konusu savaşın bir tarafında Apple diğer tarafındaysa Motorola, Nokia ve RIM’den oluşan bir üçlü bulunuyor. Financial Times’ın haberine göre Apple tarafı kendi nano-SIM teklifini Avrupa’nın standartlar kuruluşu ETSI aracılığıyla kabul ettirmek için baskı yapıyormuş.

Financial Times’ın kaynaklarına göre Apple’ın nano-SIM versiyonu, iPhone ve iPad’de kullanılan tasarımlara benzer şekilde bir çekmece içeriyor. Her ne kadar standart tüm üreticilere lisans karşılığında sunulacak olsa da, Apple’ın teklifiyle ilgili her türlü patente eninde sonunda sahip olacağıyla ilgili bir korku söz konusu. Buna ek olarak, Nokia’nın kendi çözümünün önemli teknik avantajlar sunduğunu öne sürmesine rağmen Apple’ın teklif ettiği tasarım standart hâlini alırsa, bu durumda rakiplerin cihazları üzerinde yeniden oynamalar yapması gerekecek.

ETSI’nin teklifleri önümüzdeki hafta oylaması bekleniyor. Ancak Financial Times’ın iddiasına göre Apple iyi bir kulis faaliyeti yürüttü ve Avrupa’daki çoğu mobil operatörden destek aldı. 8 milyar avrodan daha fazla gelire sahip olan ortaklığın 45’e kadar oy hakkı bulunuyor. Apple’ın bu şekilde altı adet Avrupalı ortaklığı birliğe kabul ettirip oy gücünü artırmaya çalıştığı belirtiliyor. Bu durumda Cupertino’nun şu anda 92 oyla en büyük oy gücüne sahip olan Nokia’yı geride bırakacağı tahmin ediliyor. Nokia ise yayınladığı bir açıklamayla durumu protesto etti, bir grup şirketin birden fazla üyelik başvurusunda bulunarak yüksek miktarda oy gücü elde etmesinin doğru olup olmadığını sorguladı.

İlgili – Financial Times

İLGİLİ HABERLER