Manşetler

Apple’ın kol saati iOS ile çalışacak ve bu yıl içinde piyasaya çıkacak

Apple’ın bir süredir dedikoduları daha da sıklaşan kol saatiyle ilgili daha fazla detay ortaya çıkıyor. Bloomberg’in haberine göre bu yıl içinde çıkması beklenen kol saati Apple’ın tasarım şefi Jonathan Ive’nin bizzat ilgilendiği konuların başında geliyor. Ive’nin geçmişte ekibinin üzerinde incelemelerde bulunması için kutularca Nike spor saati ısmarladığı söyleniyordu.

ipod-nano-saat-110213

Jonathan Ive’nin altında bu kol saati için 100 kadar mühendisin çalıştığı da söylenmişti. Apple’ın iPod nano’da yer alan özel bir dokunmatik sürüm yerine iOS’in tam sürümünü bu saatte çalıştırmak istediği söyleniyor. Aslında iPod nano gibi yine kol saati boyutlarındaki bir ürün için özel olarak geliştirilmiş işletim sistemi sürümü iyi bir başlangıç olabilirdi, ancak Apple eksiksiz bir iOS sürümüyle birlikte bu ürüne ne kadar önem verdiğini de az çok göstermiş olacaktır.

iOS’in tam sürümünün kullanılacak olması hiç şüphesiz batarya ömrünü geliştirme çalışmalarının en önemli maddelerinden bir tanesi hâline getirmiş olmalı. Amaçlananın saatin tek bir şarjla 4-5 gün çalışması olduğu söyleniyor. Ancak mevcut saat prototiplerinin en fazla 2 gün dayandığı söyleniyor. Ayrıca Apple’ın iPhone üzerinde çalışan iOS’te de bazı düzenlemeler yapması ve bu şekilde saat ile iPhone’un birlikte düzgün şekilde çalışmasının sağlanması gerekiyor.

Apple’ın dile getirilen bu sorunların üstesinden gelmesi için daha yeterli zaman var gibi görünüyor. Tıpkı iPhone projesinin geliştirme çalışmaları sırasında iPod’un hazırdaki işletim sistemi yerine OS X temelli yepyeni bir işletim sisteminin geliştirildiği zaman olduğu gibi. Ayrıca ekip sorunları çözmek için yeteri kadar motive olmuş olmalı. Bazı finans analistleri Apple’ın kol saati projesini, TV projesinin henüz gerçeğe dönüşmekten uzak olduğunun görüldüğü şu zamanlarda şirketin giderek düşen hisse senedi fiyatlarını yeniden yukarı çevirebilecek bir araç olarak görüyor. Üstelik Google’ın Glass adlı gözlüğüyle giyilebilir elektronik cihazlar alanında önemli bir çığır açacağının işaretlerini vermesi Apple’ı da motive ediyor olmalı. iWatch gerçeğe dönüşürse Apple da Google ile aynı zamanda, her ne kadar farklı türde bir ürünle olsa da, bu pazara giriş yapmış olacaktır.

İlgili >> Bloomberg

İLGİLİ HABERLER