Manşetler

Apple’ın iOS bildirim sistemi için uygulama odaklı bir teklif – Video

Apple iOS 5.0 henüz yüzünü göstermedi. Aslında herkes bu mobil işletim sistemi sürümünün mart ayında, iPad 2 tanıtımıyla birlikte yüzünü göstereceği söyleniyordu. Ancak iPhone 5’in gelişinin eylül ayına ötelendiğine dair dedikoduların çıkışıyla birlikte iOS 5.0’ın gelişi için de gözler sonbaharın başına çevrilmiş oldu.

iOS 5.0 ile birlikte en çok beklenen yenilikler arasında yeniden tasarlanmış bildirim sistemi bulunuyor. Buna yönelik çeşitli tasarım fikirleri ortaya atılıyor. Aşağıdaki videoda ayrıntılarını bulacağınız da bunlardan bir tanesini teşkil ediyor. Bu konseptte sistem mevcut grafik elemanlarını ve Apple’ın uygulama merkezli modelini kullanarak tüm bildirimleri tek bir uygulama altında topluyor. Bir eleman dışında iOS’in arayüzünde herhangi bir değişiklik talebinde bulunmuyor. O tek değişiklikte ise kullanıcıya ana ekran tuşuna iki kez dokunup çoklu görev çubuğunu açmasını ve daha sonra bu çubuğu sola kaydırarak gelen en son bildirimi görme imkânı sunuluyor.

Bildirimler adı verilen bir uygulama ise gelen tüm bildirimleri bir liste hâlinde gösteriyor. Tüm bildirimlerin uygulamalara göre gruplandığı bu uygulamada bildirimlerle ilgili detaylı görünüm elde etmek de mümkün. Yapılacak ek özelleştirmelerle uygulamalar için bildirim pencerelerinin açılmasına izin verilebilir. Aynı şekilde tam ekranda açılan oyun gibi uygulamalar içinde de benzer bildirim pencerelerinin çıkıp çıkmayacağına karar verilebilir.

Bahsettiğimiz bu yöntem Apple’a ait değil. Sadece Apple’a verilmiş bir tavsiye niteliğini taşıyor. Bakalım, Apple bu tavsiyeden yararlanacak mı, ya da kendisi çok farklı bir yöntem mi geliştiriyor. Bunu iOS 5.0’ın ön gösterimi yapıldığında göreceğiz. Bir ay sonra başlayacak WWDC 2011’de iOS 5.0’ın ön gösteriminin yapılmasını bekliyoruz.

Video: iOS Bildirim Sistemi Konsepti

İlgili – 9to5Mac

İLGİLİ HABERLER