Eğlence

Apple’ın HDTV projesinin başında iTunes üzerinde çalışmış bir yazılım mühendisi var

Apple’ın TV projesiyle ilgili dedikodular olgunlaşmaya devam ediyor. Son dedikodu iTunes üzerinde geliştirme çalışmalarından sorunlu bir yazılım mühendisinin yeni görevinin Apple markalı bir HDTV geliştirmek olduğu yönünde. Jeff Robbin adlı bu şahıs daha önce iPod ve iTunes’un geliştirme çalışmalarında yer almış ve Bloomberg’in kaynaklarından aldığı bilgilere göre şu anda Apple’ın televizyon projesini yönetiyor. Bu arada söz konusu projenin şirkette bile bir sır oalrak saklanmakta olduğu belirtiliyor.

Apple’ın HDTV projesine dair planları Steve Jobs’un elektronik versiyonu yurtdışında piyasaya çıkan biyografisinde de yer alıyor. Zaten analistler de Apple’ın “insanların hayal edebileceği en basit kullanıcı arayüzünü sunan” bir ürün üzerinde çalışmakta olduğunu iddia ediyordu. Hatta Apple’ın iOS tabanlı bir HDTV’ye Siri ve FaceTime’ı da entegre edebileceği fikri ortaya atılmıştı. Böylelikle Apple’ın HDTV’sini sesle kontrol etme, diğer Apple cihazlarını veya Apple marka HDTV’yi kullananlarla görüntülü sohbet gerçekleştirme gibi işlevler gerçeğe dönüşecektir.

Bir başka analist de iOS 5 ile sunulan iCloud’ın multimedya içeriğinin dağıtımı için mükemmel bir alan olduğunu, bu içeriğin hem Apple HDTV hem de iPhone veya iPad gibi mobil cihazlara paylaştırılabileceğini belirtti. Ne var ki, başka analistler de Apple’ın yüksek kâr marjının HDTV’nin fiyatını piyasadaki diğer ürünlere göre daha yüksek kılabileceğini, bunun da müşterileri satın alma konusunda zorlayabileceğini öne sürüyor, ki haklı bir noktaya parmak basıyor. Aslında bunun örnekleri de var. Sony’nin Google TV uyumlu akıllı TV setlerinin pek de fazla ilgi görmediği belirtiliyor.

Her ne kadar prototiplerin üretilmekte olduğu söylense de, ufukta henüz bir ürün yok gibi görünüyor. Aslında Apple’ın TV’ye yabancı olmadığını biliyoruz. Şirketin hobi olarak nitelendirdiği Apple TV adında bir set üstü cihazı var. Bu cihazın orijinal nesil versiyonunda sabit disk vardı, ancak ikinci nesil ile birlikte bu disk kaldırıldı, cihazın boyutları küçültüldü ve sadece internet üzerinden veya ev veya iş yerindeki ağ üzerinden içerik akıtmaya başladı. HDTV projesi büyük ihtimalle Apple TV’nin temelleri üzerine inşa edilecektir.

İlgili – Bloomberg

İLGİLİ HABERLER