Ulaşım

Apple’ın CarPlay ortakları arasına dokuz yeni üretici daha katıldı

apple-carplay-030314-1

Apple geçtiğimiz mart ayında resmi duyurusunu yaptığı iOS tabanlı araç bilgi ve eğlence sistemi CarPlay için dokuz yeni iş ortağının duyurusunu gerçekleştirdi. CarPlay ortakları arasına Abarth, Alfa Romeo, Audi, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Mazda ve Ram katıldı. Her bir otomobil üreticisi gelecekte duyurulması ve yollara çıkması planlanan ürünlerine CarPlay’i entegre edecek.

Audi geçen hafta içinde CarPlay’i modellerine eklemeye yönelik planlarını açıklamıştı. Otomobil üreticisi daha sonra yaptığı başka bir açıklamayla CarPlay destekli otomobillerini 2015’te Avrupa’da, daha sonraki yıl da ABD’de piyasaya sürmeyi hedeflediğini kaydetmişti.

Bu yıl CarPlay özellikli otomobillerini çıkarmayı planlayan üreticiler arasında Hyundai, Ferrari, Mercedes-Benz, Volvo ve Honda yer alıyor. Bu arada Honda’nın henüz planları hakkında özel bir açıklama yapmadığını da söylememiz gerekiyor.

CarPlay özellikli yeni modellere ek olarak, Pioneer ve Alpine gibi araç içi ses sistemi üreticileri de satış sonrası model alternatifleriyle tüketicilere seçenekler sunacak. Bu iki isim de Apple’ın CarPlay ortakları arasında duyuruldu. Pioneer’ın bu yaz bazı mevcut panellerine CarPlay desteği getirmesi bekleniyor.

Apple, CarPlay özelliğini ilk kez WWDC 2013’te “iOS in the Car – Otomobilde iOS” olarak duyurmuştu. Mart ayında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda da iPhone ve otomobil arasında entegrasyonu artıran sistem resmi adıyla duyurulmuştu.

CarPlay için iOS 7.1 veya üstü sürümle çalışan iPhone 5s, 5c veya 5 modellerine ihtiyaç var. Telefon, Mesajlar, Haritalar ve Müzik gibi uygulamaları araç içi kontrol ekranından yönetmek mümkün oluyor. Ayrıca sesli komutlar veya araç içi kontrol düğmeleri de iPhone’daki içeriklerin veya özelliklerin dikkati yoldan ayırmadan kullanılmasına izin veriyor.

CarPlay’in destekledikleri arasında Beats Music, Spotify, Stitcher gibi uygulamalar da bulunuyor. Bu arada MLB At Bat uygulaması da CarPlay’in duyurusunun yapılmasından bu yana geçen dönemde sonradan desteği eklenen ilk uygulama olarak dikkat çekiyor. Zaman geçtikçe daha fazla uygulamanın CarPlay desteği sunması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER