Teknoloji

Apple’ın Avrupalı operatörleri iPhone kontratları konusunda sıkıştırdığı iddiası araştırılıyor

Apple’ın Avrupalı mobil operatörlerle yaptığı anlaşmalar Avrupa Komisyonu tarafından mercek altına alındı. The New York Times’ın isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, bir grup Avrupalı mobil operatör Apple ile yaptıkları sözleşmelerin detaylarını Komisyona iletti. Ortada henüz resmi bir şikayetin olmadığı belirtilirken, grubun başını Fransız operatörlerin çektiği iddia edildi.

iphone-5-inceleme-00021

Apple yaptığı anlaşmalarla geleneksel olarak operatörlere belli sayıda telefon alma zorunluluğu getirirken, bu durum operatörleri hedefleri karşılayamamaları durumunda stoklarında fazla sayıda telefona sahip olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. The New York Times’ın haberine göre, özellikle küçük operatörler Apple ürünlerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı bu koşulları kabul etmek zorunda kalıyor. Ancak yüksek satış hedefleri nedeniyle tüm enerjilerini iPhone satışlarına kanalize etmek zorunda kalan bu operatörlerin diğer cihazlara gereken ilgiyi gösterememeleri de ortada haksız bir durumun oluşmasına neden oluyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada rekabet biriminin durumu inceleme altına aldığı doğrulanırken, şu an için ortada bir tekel davasının bulunmadığı belirtildi. Apple cephesinden gelen açıklamadaysa şirketin yaptığı kontratların o ülkelerin yasalarına uygun olarak hazırlandığı ve AB’de de bu durumun geçerli olduğu ifade edildi. Komisyonun sürece tam anlamıyla dahil olması için Apple aleyhine bir şikayet yapılması gerekirken, bu şikayetin yapılıp yapılmayacağı şu an için bilinmiyor.

İlgili >> The New York Times

İLGİLİ HABERLER